NDBG: Odmah povući iz procedure predlog Zakona o glavnom gradu 1Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Inicijativa smatra da je nedopustivo da se predlog Zakona o glavnom gradu nađe pred narodnim poslanicima bez javne rasprave i aktivnog uključenja građana i građanki Beograda što jasno baca sumnju na prave razloge i motive donošenja izmena pomenutog zakona.

„Negde u zapećku rasprava o velikim temama, tiho i bez pompe u Narodnu skupštinu došao je na red Predlog izmene i dopune Zakona o glavnom gradu. Inicijativa Ne davimo Beograd sa svojim pravnim timom analizirala je Predlog izmena i dopuna Zakona o glavnom gradu, koji je danas ušao u skupštinsku proceduru. Pored toga što su ove izmene opet prošle bez javne rasprave, Inicijativa ukazuje na nekoliko problematičnih delova u njemu, za koje smatramo da predstavljaju tendenciju pripreme za dalju privatizaciju javnih dobara“, navodi Inicijativa u saopštenju.

Takođe, navode da je nejasno zašto je zakon u proceduri po hitnom postupku imajući u vidu da same  izmene nisu suštinske i da ne dovode do veće decentralizacije (posebno kada je u pitanju unutrašnje uređenje Grada).

„Na osnovu ovog Predloga otvaranju se mogućnosti za privatizaciju celine ili delova komunalne mreže tj. komunalne infrastrukture tako da one mogu biti u svojini vršioca komunalne delatnosti ili onome kome je obavljanje te delatnosti grad Beograd poverio (član 5.). Ovaj član je u suprotnosti sa članovima 10 i 11. Zakona o javnoj svojini koji propisuje šta su dobra od opšteg interesa, te da ona da moraju biti u javnoj svojini“, ističe Inicijativa.

Pored ovog dela, kako kažu, primetna je želja da se ide na dalje ograničavanje istinske samouprave putem institucije mesnih zajednica kroz ukidanje direktnih izbora za savet mesnih zajednica, i normiranjem da će se izbor vršiti u skupštini opštine na čijoj teritoriji se nalazi mesna zajednica (član 50a).

„Nasuprot ovome Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da je  savet mesne zajednice osnovni predstavnički organ mesne zajednice i da se izbori za savet sprovode neposrednim glasanjem (član 74. Zakona o lokalnoj samoupravi). Pored ovih suštinskih problema vidljivo je i dalje smanjivanje transparentnosti rada kroz ukidanje obaveze gradonačelnika i Gradskog veća da namanje dva puta godišnje izveštavaju Skupštinu grada o izvršavanju odluka i drugih akata skupštine grada (član 9.), kao i ukidanje obaveze izbora gradskog arhitekte“, navodi Inicijativa.

Inicijativa Ne davimo Beograd podseća da je u svom programu za Grad Beograd predložila veće učešće građana i građanki kroz mesne zajednice koje bi dobile veću nadležnost, viši nivo transparentnosti gradskih institucija i sprečavanje dalje privatizacije javnih preduzeća.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.