Institut: Na predstojećim izborima ćemo videti da li smo izgubili slobodu izbora 1Foto: EPA/PETRIT PRENAJ

Institut za evropske poslove iz Beograda saopštio je danas da je u Srbiji i danas na delu slaba zaštita ljudskih prava, visoka autoritarnost, manjak političke odgovornosti, loše obrazovanje, ograničena kritička razmišljanja, ugrožene manjinske grupe, nesuočavanje sa prošlošću, izostanak regionalne saradnje, aktivnog građanstva i spore evroatlantske reforme.

„Šansa da se pomirimo sa sobom, drugima i posledicama Miloševićeve politike i nacionalističke ideologije još uvek ostaje neiskorišćena. Popis stradalih tokom devedesetih mora se napraviti, a društvo mora razgovoriti o uzrocima i posledicama društvenog devastiranja“, naveo je taj Institut u saopštenju za javnost povodom deset godina svoga postojanja.

Dodali su da je proces evropskih integracija važan mehanizam u suočavanju sa lošim političkim odlukama, ali pitanja vladavine prava, korupcije, slobode misli, okupljanja i društvenog uređenja izuzetno su ozbiljna i zahtevaju političku zrelost i viziju koja još uvek nedostaje.

„Na predstojećim izborima će se videti i da li smo potpuno izgubili slobodu izbora, pravo za koje su se naši roditelji izborili 5. oktobra“, piše u saopštenju.

Organizacija je osnovana 23. aprila 2010. godine pod imenom Omladinski odbor za obrazovanje, a pet godina kasnije je prerasla u Institut za evropske poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari