Institut za evropske poslove: Sve teme koje govore o političkoj odgovornosti u Srbiji nepoželjne na RTS-u 1foto FoNet/RTS

Postoje poželjne i nepoželjne teme na Javnom medijskom servisu evropske Srbije. Nepoželjne su sve koje govore o političkoj odgovornosti u Srbiji i opravdani je strah da emitovanje takvih filmova blokiraju (ne)odgovorni političari. „Quo Vadis Aida“ i „Srbija i NATO: vreme za pomirenje“, imaju istu sudbinu na RTS-u – nema ih, saopštili su danas iz Instituta za evropske poslove.

Iz Instituta su reagovali na saopštenje Javog servisa u kom se navodi da „o prikazivanju Aide na RTS-u ne odlučuju ni Žbanićeva ni Vučić.“

„Prvo, postoji zainteresovanost građana Srbije da film vide. Mi smo među njima i verujemo da je opravdan zahtev koji upućujemo urednicima programa na RTS-u da u dogledno vreme kupe prava za emitovanje i prikažu višestruko nagrađivani film koji na mikro nivou oslikava zlo koje smo kao društvo trpeli devedesetih. Film može otvoriti vrata dijalogu u našem društvu, ali i da bude opomena da se takav zločin, genocid u Srebrenici, ne ponovi“, ukazali su oni u saopštenju.

Kako su dodali, kao društvo koje stremi razvijenom, demokratskom i sistemu zasnovanom na pravdi, dijalog o uzrocima i posledicama ratova devedesetih nam može pomoći da se suočimo sa zločinima, odgovorne izvedemo pred lice pravde i da nam rane zarastu.

„Verujemo da bez istinskog razumevanja, pokajanja, iskupljivanja i izgradnje dugoročnog mira, nema ni budućnosti našeg društva i Srbije“, navode oni.

Drugo je, kako su obrazložili, to da je Institut imao iskustva o kojem Žbanićeva govori.

„Iako je glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Stefanović „odobrio“ za objavljivanje dokumentarni film „Srbija-NATO: vreme za pomirenje“, godinu i po dana kasnije RTS, „nije našao vremena za emitovanje“ filma. Kako film govori o odnosima Srbije i Alijanse, ali i uzrocima i posledicama NATO-bombardovanja, fokusira se na saradnju koju danas, nekada zaraćene strane, razvijaju od vojne do naučne, sugerisano nam je iz više izvora iz RTS-a da se film neće emitovati zato što je „politički osetljiv“. Drugim rečima, ono što Jasmila Žbanić kaže, a RTS demantuje, deluje nam da se ipak uređivačka politika RTS-a delimično kreira i na Andrićevom vencu“, naveli su iz Instituta.

Film „Srbija-NATO: vreme za pomirenje“ u produkciji Instituta za evropske poslove i PG Mreža, a uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije možete pogledati ovde:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari