Ivanić: Institucije RS nisu dovedene u pitanje 1Foto: Vladimir Stojković/EPA

Odluka odlazeće američke administracije o uvođenju sankcija prema meni je deplasirana i posledica je moje nespremnosti da trgujem interesima RS. Važno je da ovo nisu sankcije Republici Srpskoj.

Ovo je poručio juče Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, dodajući da on nema nikakvu imovinu u Americi, već je ima samo u Srbiji koju ne doživljava kao inostranstvo. Što se tiče Srbije, Dodik može da bude spokojan, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić već naveo da nije realno da ga i Srbija sankcioniše. Dodik je na konferenciji za novinare optužio američku ambasadorku u Sarajevu Morin Kormak, koja je u RS već proglašena „personom non grata“, da je najodgovornija za odluku o sankcijama, jer je ona dokazani neprijatelj Srba i RS.

„Ona je nepoželjna osoba u RS, tražim da bude proglašena personom non grata u BiH, da bude hitno povučena i da bude krivično gonjenja zbog mešanja u stvari drugih zemalja“, rekao je Dodik i dodao da je Kormak kršila međunarodno pravo i Dejtonski sporazum. On očekuje da će nova američka administracija doneti politiku stabilizacije regionu, a ne, kako je rekao, manifestaciju sile.

Sankcije koje je Ministarstvo finansija SAD u utorak uvelo predsedniku Republike Srpske zbog „opstrukcije Dejtonskog sporazuma“ različito su odjeknule u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko pozdravio je odluku SAD da uvedu sankcije Dodiku, ocenjujući da su one od „velikog simboličkog značaja“. „Dodik se igrao vatrom i prešao je crvenu liniju. Moraće da živi sa posledicama“, ocenio je Incko.

Mladen Ivanić, predsedavajući Predsedništva BiH, kaže za Danas da sankcije Dodiku nisu različite od prakse SAD iz ranijih godina i da je za njega najvažnije da institucije RS nisu dovedene u pitanju .“Nadam se da će RS ostati izvan cele priče. Svi mi koji smo nekada obavljali funkcije u Srpskoj trpeli smo bilo sankcije, bilo određene političke pritiske. Naravno, nisam sretan što je predsednik RS pod sankcijama, jer one ne ne rešavaju probleme. Ali zašto je do njih došlo najbolje znaju dva aktera, vlasti SAD i gospodin Dodik, jer su oni prolazili razne faze u međusobnim odnosima, od međusobnog oduševljenja pa do, evo, razočarenja“, kaže Ivanić za Danas.

Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, koji i bivši predsednik SDS, kaže za Danas da je njegova stranka još na listi sankcija na kojoj je sada i Dodik kao pojedinac i da je on zato protiv bilo kakvog vida sankcionisanja. „Kada sam čuo za sankcije Dodiku, prva misao bila je sećanje na njegovu ulogu u sankcijama koje su svojevremeno uvedene legalno izabranom predsedniku RS Nikoli Poplašenu, ali i na spiskove ljudi koje je pravio, a koji su kasnije bili izloženi sankcijama. Znači, što se tiče Dodika, meni na pamet pada ona narodna izreka – ko drugome jamu kopa sam u nju pada“, kaže Bosić. On dodaje da je ubeđen da sankcije neće pogoditi Dodika jer ne veruje da on ima bilo kakvu imovinu u SAD, ali i na teritoriji EU. NJega bi, kako kaže, pogodilo kada bi mu Srbija i eventualno Ruska Federacija uvele sankcije, a to se sigurno neće desiti. Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić smatra da bi, pošto su SAD uvele sankcije Dodiku, bilo najbolje da on podnese ostavku i tako spasi RS i srpski narod.

Imovina vredna desetine miliona evra

Imovina predsednika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika procenjuje se na više desetina miliona evra. Ima vilu od 400 kvadrata na Dedinju, a u imovinskoj kartici, koju je na početku mandata dostavio CiK-u BiH, od pokretne i nepokretne imovine naveo je da ima stan u Laktašima, dva stana u Beogradu, porodičnu kuću iz nasledstva, vrednu 150.000 evra. Ima deonice u preduzećima, veliko imanje u selu Bakinci, na kojem su izgrađeni vila, bungalovi, bazen i veštačko jezero s ribnjakom, a vlasnik je privatnog Košarkaškog kluba Igokea iz Aleksandrovca, koji nosi imena unuka Igor i Kea.

Snažna osuda Rusije

„Snažno osuđujemo taj tendenciozni korak. Razmatramo ga kao još jedan dokaz grozničavih pokušaja odlazeće administracije Baraka Obame da veštački komplikuje dalje međunarodne napore u postkonfliktnom rešenju na Balkanu i u drugim regionima“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenosi Sputnjik. U saopštenju se dodaje da američka strana veštački pokušava da prebaci punu odgovornost za destabilizaciju BiH na Dodika i Srbe u Bosni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari