IZBORI 2016 (UŽIVO): CRTA: Sedam partija iznad cenzusa 1

SNS osvojila je 48,59 odsto na vanrednim parlamentarnim izborima, pokazali su rezultati na 96 odsto uzorka sa 450 biračkih mesta, izjavio je šef Posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov. SPS osvojila je 11 odsto, DS 6,09 odsto, SRS 7,86 odsto, Dosta je bilo 5,81 odsto, rekao je Nedeljkov uz ogradu da im nedostaju mesta iz Vojvodine. Koalicija SDS, LDP i LSV osvojila je 5,05 odsto, a koalicija DSS i Dveri 5,09 odsto.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

P { margin-bottom: 0.21cm; P { margin-bottom: 0.21cm;

02.30 Republička izborna komisija saopštila je na konferenciji za novinare u dva sata posle ponoći da je, na osnovu 42,85 odsto obrađenog biračkog tela, lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila 48,88 odsto glasova građana izašlih na vanredne parlamentarne izbore. Po preliminarnim rezulatima, koalicija SPS i JS je osvojila 11,96 odsto glasova, a SRS 7,96 odsto glasova. DS je osvojila 6,05 odsto glasova građana, a Pokret Dosta je bilo 5,18 odsto glasova. Prema tim podacima, koalicija DSS-Dveri osvojila je 4,88 odsto, a koalicija SDS-LDP-LSV 4,95 odsto. U RIK i predstavnici opozicije koji su tražili zapisnike.

02.00 Završen sastanak opozicije u DS, Bojan Pajtić, Čedomir Jovanović, Sanda Rašković Ivić, Boško Obradović i Saša Radulović na putu ka RIK-u, navodi se na Tviteru.

01.07 Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han čestitao je predsedniku Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima.

01.03 Vračar i Stari grad u Beogradu tradicionalno uporište partija građanskih opcija još od devedesetih godina prema nezvaničnim rezultatima ukoliko budu želele i dalje da budu na vlasti biće im neophodna podrška Saše Radulovića. Prema nezvaničnim rezultatima na Vračaru lista Vračar slobodno je osvojila 17 mandata, SNS 16, Dosta je bilo 7, SPS 3 a DSS -Dveri dva mandata. U Starom gradu DS 19 mandata, SNS 15, Dosta je bilo 8, DSS- Dveri 4, SPS 3.

01.00 U sedištu DS održava se sastanak više opozicionih stranaka, na kome će biti razmotrene sve okolnosti koje se odnose na održavanje vanrednih parlamentarnih, kao i pokrajinskih i lokalnih izbora, saopštila je informativna služba Demokratske stranke Srbije i Dveri.

0.55 RIK saopštio na osnovu 27,25 odsto obrađenih glasova: SNS 49,3 odsto, DS 6,13 odsto, SPS 12,1 odsto, SRS 7,94 odsto, Dveri-DSS 4,91 odsto, SDS 4,97 odsto, a Dosta je bilo 4,94 odsto.

00.45 Skandalozno je što Republička izborna komisija (RIK) i četiri sata nakon izbora odbija da saopšti rezultat glasanja koje je obeleženo brojnim nepravilnostima, kupovinom glasova, malverzacijama, pritiscima i ucenama birača, saopštila je Demokratska stranka i pozvala sve stranke demokratskog opredeljenja na hitni sastanak.

00.30 SNS osvojila je 48,59 odsto na vanrednim parlamentarnim izborima, pokazali su rezultati na 96 odsto uzorka sa 450 biračkih mesta, izjavio je šef Posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov. SPS osvojila je 11 odsto, DS 6,09 odsto, SRS 7,86 odsto, Dosta je bilo 5,81 odsto, rekao je Nedeljkov uz ogradu da im nedostaju mesta iz Vojvodine. Koalicija SDS, LDP i LSV osvojila je 5,05 odsto, a koalicija DSS i Dveri 5,09 odsto.

00.15 RIK prvi put nije saopšto rezultate pre ponoći.

00.01 Ostvarili smo značajan i dobar izborni rezultat, izjavio je večeras predsednik ocijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić i procenio da je koalicija SPS-JS osvojila oko 12 odsto glasova.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

23.55 Lider Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je večeras da su rezultati vanrednih parlamentarnih izbora realnost Srbije. Među okupljenjim aktivista LS vladalo je vidljivo nezadovoljstvo preliminarnim rezultatima koji su oko 21 čas pokazivali da lista koju pedvodi LS ima oko 0,6 odsto glasova.

23.45 Predsednici SDS i LDP se pojavili u Domu omladine, Boris Tadić istakao kako sigurno ulaze u parlament.

23.20 Na osnovu 78 odsto prebrojanih glasova, šest lista je prešlo cenzus na vanrednim parlamentarnim izborima, a još jedna ima velike izglede da to ostvari, saopštio je CeSID.Srpska napredna stranka ima 49,7 odsto glasova, Socijalistička partija Srbije 11,6, Srpska radikalna stranka 7,7, Demokratska stranka 5,9, Pokret Dosta je bilo Saša Radulović 5,2 i koalicija Demokratska stranka Srbije – Dveri 5,1 odsto. Za sada je ispopd cenzusa kolaicija Socijaldemokratske partije, Liberalno demokatske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine sa 4,9 odsto glasova, ali tu nisu uračunati retultati iz Vojvodine, pa je moguće da će i ta lista preći cenzus.

23.00 Prema najnovijim preliminarnim rezultatima pokrajinskih izbora, saopštenih u 22.10 časova, koalicija oko SNS osvojila je 39 odsto, SVM 13,4 odsto, SPS 8,6 odsto, a DS 8 osto, javlja RTV. Prema podacima CeSID, SRS je osvojila 6 odsto, LSV 6,2 odsto, DZVM tri odsto, SDS 2,6 odsto, Dosta je bilo četiri odsto, DSS 2,7 odsto. Na pokrajinske izbore, prema podacima PIK, do 20 časova izašlo je 56,12 odsto glasača.

22.55 Dirnut sam i ponosan izbornim rezultatima, ovo je velika čast, ali i velika odgovornost, izjavio je večeras predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, čija je lista „Srbija pobeđuje“, kako je saopštio, dobila 50,9 odsto glasova birača. On je na konferenciji za novinare u sedištu SNS naglasio da je izborni proces bio transparentan, iskren i pošten. Vučić je čestitao svim ljudima okupljenim oko njegove liste na čistoj, čestitoj i ozbiljnoj kampanji.

22.50 Prvi rezultati iz SRS na osnovu 4,25 odsto glasova: SNS 55,2 SRS 9,2 SPS 13,98 DS 48 SDS-LDP-LSV 4,69 DSS-DVERI 6,6 DOSTA JE BILO 4,8. Sve ostale stranke su ispod jedan odsto . Verica Radeta je rekla da rezultati stižu sporo jer stranke koje su ostale ispod cenzusa insistiraju na ponovnom prebrojavanju glasova, javlja naš reporter iz štaba SRS.

22.45 Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), na osnovu 65 odsto obrađenih podataka, Srpska napredna stranka osvojila je 51 odsto glasova birača na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji. Socijalistička partija Srbije je dobila 12,10 odsto, Srpska radikalna stranka 7,7 odsto, a Demokratska stranka 5,5 odsto. Na cenzusu od pet odsto je koalicija DSS- Dveri, dok su ispod cenzusa koalicija LDP-LSV-SDS sa 4,8 odsto i Pokret Dosta je bilo sa 4,3 odsto. Direktor CeSID Đorđe Vuković je na konferenciji za štampu rekao da nedostaju podaci sa velikih biračkih mesta u Vojovodini i Beogradu i da su moguća odstupanja u odnosu na ove rezultate 1 do 1,5 odsto po svakoj stranci. On je izajvio i da je moguće da CeSID neće imati večeras konačne projekcije, jer su tri stranke blizu cenzusa.

22.35 Presek stanja CRTA posmatračke misije „Gradjani na strazi“ na osnovu 62,1 odsto prebrojanih glasova na biračkim mestima, ali bez velikih gradova: SNS 52,95 odsto, SPS-JS 12,14 odsto, SRS 7,48 odsto, DS 5, 82 odsto. Ispod cenzusa su SDS-LDP-LSV 4,9 odsto, DSS-Dveri 4,78 odsto u Dosta je bilo Sasa Radulovic 3,98 odsto. Neregularnosti su primećene na 4,9 odsto biračkih mesta.

22.20 Prema novim podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), na osnovu 56,6 odsto obrađenih podataka, Srpska napredna stranka osvojila je 51,5, odsto glasova birača na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji. Socijalistička partija Srbije je dobila 12,4 odsto, Srpska radikalna stranka 7,7 odsto, a Demokratska stranka 5,4 odsto. Na cenzusu od pet odsto je koalicija DSS- Dveri, dok su ispod cenzusa koalicija LDP-LSV-SDS sa 4,8 odsto i Pokret Dosta je bilo sa 4 odsto

22.00 Ako konačni rezultati pokažu da su svi glasovi na strani SNS mi ćemo nastaviti politiku koju smo vodili do sada, a to je politika evropskih integracija, pristojnih poslova sa pristojnom zaradom. Važno je da je na izbore izašlo više građana nego pre dve godine, rekla je Maja Gojković, javlja naša reporterka iz štaba SNS-a.

21.50 Na panelima u Medija centru istaknuto da je SNS ubedljivo najviše medijski propraćen u kampanji, ali i na društvenim mrežama, da oblast ljudskih prava nije bila uopšte u fokusu, da su funkcioneri koristili svoje pozicije za promociju, da je bilo nasilja na javnim skupovima, nepravilnosti…

21.45 U Medija centru se očekuju preliminarni rezultati CRTA posmatračke misija. Prema poslednjim izjavama, do 19 časova izlaznost je bila preko 53 odsto. Osim medijskih ekipa iz Srbije i regiona, izbore u Medija centru prate i brojni predstavnici ambasada, poput Nemačke i Švedske, a u jednom trenutku tu je bio i ambasador Velike Britanije Denis Kif, kao i sef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, ali Dejvid Mekalister, izveštilac EP za Srbiju, ali nisu davali izjave, javlja naša reporterka iz Media centra.

21.40 Nenad Milić iz LDP rekao da je koalicija SDS-LDP-LSV sigurno iznad cenzusa, prema njihovim podacima, ali nije želeo da govori o ciframa, javlja reporter Danasa iz Doma omladine.

21.36 U SNS ističu da će se oko 22 sata novinarima obratiti lider te stranke Aleksandar Vučić. Očekuje se da će Vučić tada i proglasiti pobedu. Inače u SNS nisu želeli da komentarišu preliminarne rezultate koje je CeSID objavio, a na pitanje kako komentariše pobedu naprednjaka u Vojvodini, Maja Gojković nam je rekla da još ne zna kakvi su pravi rezultati i da će i to uskoro znati.

21.33 Podaci koje imamo su bitno drugačiji, vidimo negativne tendencije CeSid-a, koji daje rezultate na lošem uzorku. Nemoguća su tolika odstupanja. Naši rezultati na 12 odsto obrađenog uzorka: SNS 55,49 odsto, SPS 14,09, SRS 7,35, DSS-DVERI 6,32, SDS-LDP-LSV 4,66 sa mogućnošću prelaska cenzusa. Kruženje listića je bilo prisutno na više mesta od strane SNS, kao i aktvista sa izvodima iz biračkog spiska. Na KIM problemi su bili prisutni na pet izbornih mesta, ista lica su po par puta glasala bez provere ličnih karata, spreja i upotrebe lampe, a nepravilnosti če potvrditi i OEBS, rekao je Lazar Đurović, javlja naša reporterka.

21.30 Posle prvih preliminarnih rezultata u štabu DS po prvi put ove večeri videli su se osmesi na licima funkcionera. Želja svih je da se takav trend nastavi i da ostvare bolji rezultat nego na izborima 2014. I među novinarima vlada uzbuđenje i nervoza jer žele što pre da im se predsednik DS Bojan Pajtić obrati. U štab DS došao je i Krešimir Macan, stručnjak za marketing koji je demokratama vodio kampanju, javlja reporterka Danasa.

21.22 Prema našim prvim projekcijama, na obrađenih oko 15 odsto biračkih mesta SPS će imati preko 12 odsto glasova, rekao je večeras u obraćanju novinarima oko 21 sat potpredsednik SPS Branko Ružić.On je istakao da se oseća „odlično,kao i uvek u izbornoj noći“, kao i da ushićenost vlada „na svim spratovima u zgradi SPS“, javlja naša reporterka sa mesta događaja.

21.10 U izbornom štabu Srpske radikalne stranke očekuje se trijumfalni povratak u parlament. I ako oficijelnih rezultata nema nezvanično se govori da su radikali osvojili između sedam i devet odsto glasova, javlja reporter Danasa iz izbornog štaba SRS.

21.05 CeSID je objavio prve preliminarne rezultate izbora po kojima je SNS osvojila 56,2 odsto glasova. SPS i Jedinstvena Srbija osvojile su 10,9 odsto, SRS 7,3 odsto, DS 5,7 odsto, koalicija DSS-Dveri je osvojila 4,4 procenta a SDS – LDP- LSV 4,1 odsto.

21.00 U štabu DSS, Sanda Rašković Ivić samo je kratko pozdravila novinare. Nezvanični rezultati govore da koalicija DSS i Dveri prelazi cenzus, ali se po napetoj atmosferi to ne bi moglo zaključiti. Očekuje se uskoro obraćanje mnogobrojnim okupljenim novinarima, javlja reporterka Danasa iz štaba DSS. Ono što se može čuti jeste da u štabu DSS-a vlada uverenje da će imati pet i više odsto glasova.

20.55 Članovi Pokreta Dosta je bilo okupljaju se u Makedonskoj ulici u jednom od kafića. Lider tog pokreta, Saša Radulović u pola devet još nije stigao. Postavljena je bina sa instumentima, a kako je najavljeno, Radulović će tokom večeri zasvirati. U iščekivanju rezultata, prisutni posmatraju nekoliko televizijskih ekrana na kojima se emituje program N1 i B92. U jednom trenutku je nekoliko pristalica aplaudiralo kada se na ekranima pojavio njihov lider. Nakon saopštenih prvih rezultata, gde se navodi da Dosta je bilo nije iznad cenzusa, primetno je da su se prstalice pokreta ućutale. Odmah potom u kafe je ušao Saša Radulović što je opet propraćeno aplauzom, javlja naša reporterka sa lica mesta.

20.53 U Dom omladine pre funkcionera SDS, LDP i LSV stigla Latinka Perović, koja je javno podržala ovu koaliciju, javlja reporter Danasa.

20.52 Ove izbore obeležilo je niz nepravilnosti i izborna krađa, na nadležnima je da utvrde koliko je glasova ukrala vladajuća stranka, rekla je portparolka DS Aleksandra Jerkov na konferenciji za novinare. Prema njenim rečima, razotktiven je sistem „bugarskog voza“ koji podrazumeva da građanin ispred biračkog mesta dobije popunjen listić koju unese na biračko mesto i ubaci u kutiju,dok prazan listić iznese napolje. Ona je ukazala da su utvrđene brojne nepravilnosti i da su svi videli da gradonačelnik Beograda Siniša Mali ubacuje listić u kutiju bez kontrolnog listića. Jerkov kaže da je DS podnela krivične prijave i o svemu obavestila OEBS i ostale strane i domaće posmatrače, javlja reporterka Danasa iz štaba DS.

20.35 Na parlamentarnim i lokalnim izborima je do 19 časova glasalo 52,9 odsto birača, saopštio je večeras CeSID. Procenjuje se da će odziv na izborima biti 56 do 58 odsto, što je nešto više nego 2014. godine, ali manje u odnosu na 2012. godinu.

20.30 U izborni štab SNS stigao je i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, javlja naša reporterka sa lica mesta.

20.20 U izbornom štabu Socijalističke partije Srbije po zatvaranju glasačkih mesta uglavnom su se mogli videti predstavnici stranačkog podmlatka, dok je od „starije garde“ prvi stigao počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić, koji se pozdravio sa novinarima,a zatim povukao u svoju kancelariju. Kako se moglo čuti po kuloarima, socijalisti su optimistični i očekuju da budu drugoplasirani,sa osvojenih oko 12 odsto glasova, javlja reporterka Danasa iz štaba SPS.

20.00 Funckioneri koalicije SDS-LDP-LSV izbornu noć provode u sedištima svojih stranaka, a za medije organizuju u veče u sali Amerikana beogradskog Doma omladine. Kako javlja reporter Danasa iz Doma omladine, funkcioneri se očekuju posle 21 čas na ovom mestu, gde ce se obratiti novinarima sa bine i govornice.

19.50 Predsednik DS Bojan Pajtić došao je u sedište demokrata na Terazijama u 19.45. nekoliko minuta posle njega stigli su i potpredsednici Goran Ješić i Maja Videnović.Tu su i Slobodan Milosavljević, Radoslav Milojičić, Goran Ćirić,Gorica Mojović. U centrali DS je oko 25 novinara i novinarskih ekipa koji su posluženi sendvičima i sokovima. Zasad su svi ozbiljni i opušteni, javlja reporterka Danasa iz sedišta DS.

19.45 Aleksandar Vučić stigao u izborni štab naprednjaka. Funkcioneri SNS počeli su da pristižu u sedište stranke na Novom Beogradu. Među prvima je, nešto posle 19 sati stigao lider naprednjaka i premijer Aleksandar Vučić, kao i potpredsednica SNS Zorana Mihajlović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Marko Đurić, direktor kancelarije za KIM, kao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. Prvi je u izborni štab stigao Vladimir Đukanović. Niko od njih nije davao izjave za medije koji su poodavno pristigli u Izborni štab naprednjaka. Inače, izbornu noć iz štaba SNS prati 60 akreditovanih novinarskih ekipa i oko 170 predstavnika medija, javlja naša reporterka iz sedišta SNS.

19.40 Zbog navoda koji su kružili u javnosti da su birači pronašli svoja imena u jedinstvenom biračkom spisku koji je objavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na svom online portalu, ali na biračkom mestu nisu bili upisani u birački spisak, zbog čega im je onemogućeno da glasaju, CRTA uputila je dodatno pitanje svojim posmatračima i dobila ukupno 448 od 450 odgovora sa biračkih mesta iz našeg uzorka. Iz dobijenih odgovora može se zaključiti da se ovaj problem pojavio na 20 odsto biračkih mesta u Srbiji, što ukazuje na ozbiljne probleme u vezi sa administracijom biračkog spiska. Međutim, kada se uzme u obzir ukupan broj slučajeva koje su posmatrači registrovali, njihova zastupljenost odnosi se na 0.32 odsto birača koji su upisani u birački spisak.

19.20 Izlaznost na izborima u Srbiji do 18 časova je 47,68 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je rekao da je u centralnoj Srbiji do 18 sati izašlo je 47,44 odsto, u Vojvodini 48,34 odsto, a u Beogradu 47,14 odsto upisanih birača.

19.10 Prema podacima PIK-a, na pokrajinske izbore do 18 časova izašlo je 48,10 odsto građana.

19.00 Na Kosovu je do 18 časova glasalo je 37.901 birača ili 35,28 odsto, saopštio je OEBS.

18.30 Prema CeSID-ovim podacima ukupna izlaznost na izborima do 17 sati je 43,5 odsto. U Beogradu je izlaznost bila 39,5 odsto, u Vojvodini 42,8, u Centralnoj Srbiji 45,9 odsto.

18.20 Pripadnici MUP-a, po odobrenju Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini, odredili su meru zadržavanja do 48 sati članu izborne komisije u selu Ribnik, zbog sumnje da je razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu.

18.15 Centar za prijavu nasilja, pretnji i drugih nepravilnosti na izborima 2016. Nove stranke saopštio je da su na biračkom mestu broj 19 u Pećincima pojedini birači donosili popunjen glasački listić, a sa biračkog mesta odnosili prazan do automobila marke Jugo, bele boje. U tom automobilu sve vreme sede tri osobe sa spiskovima birača kojima daju popunjene glasačke listiće.

18.00 Do 16 časova na glasanje za parlamentarne izbore je izašlo ukupno 39,6 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“. Povećava se broj nepravilnosti koje su zabeležene na četiri odsto biračkih mesta što unosi zabrinutost u kvalitet procesa glasanja. Nepravilnosti su sada, osim u Istočnoj Srbiji i Vojvodini, dodatno uočene i na jugu Srbije, javlja reporterka Danasa iz beogradskog Media centra.

17.30 Na osnovu dosadašnjih podataka, može se očekivati da će odziv na izbore biti veći od 55 odsto, izjavio je Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID),prenosi B92.

17.00 Predsednik Opštinske komisije Kraljeva Ivan Petrović rekao je da je na biračkom mestu broj 98 u zemljoradničkoj zadruzi „Konarevo“ gde je ranije u toku dana zabeležena neregularnost, posredi ljudska greška. Glasački listići su bili spojeni i tako prelepljeni dati su glasaču, pa da je on dobio dva listića za parlametarne izbore i jedan za lokalne.

16.30 Do 14 časova u Nišu izašlo je 27,72 odsto upisanih birača, a glasanje protiče mirno i bez zvaničnih prigovora, javlja dopisnik Danasa iz Niša.

16.05 Nove neregularnosti koje su zabeležene, u odnosu na presek od 10 časova, jesu da je primećeno da je jedna osoba glasala više puta. Primećen je porast broja slučajevima u kojima se pored biračkih mesta parkiraju kola sa stranačkim aktivistima sa spiskovima glasača koji u komunikaciji sa članovima biračkih odbora rade uporednu analizu da li su sigurni glasovi glasali, saopštila je CRTA.

15.55 U Smederevu je za lokalne izborne liste do 14 sati glasalo 26,21 odsto i za parlamentarne 26,48 odsto od ukupno upisanih birača, saopšteno je FoNetu u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK). Na 78 biračkih mesta u Smederevu pravo glasa ima 97.850 birača za lokalne izbore i za parlamentarne 100.008 birača sa pravom glasa. Na lokalnim izborima u Smederevu nadmeće se 13 političkih subjekata sa 412 kandidata za 70 odborničkih mandata.u Skupštini grada Smedereva.

15.25 Izlaznost na izborima u Srbiji do 14 časova je 28,89 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija.Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je rekao da je u centralnoj Srbiji do 14 sati izašlo je 28,96 odsto, u Vojvodini 28,69 odsto, a u Beogradu 28,49 odsto upisanih birača.

15.20 Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK) na birališta u Kragujevcu do 14 časova izašlo je 29,96 odsto od ukupno upisanih 154. 277 birača sa pravom glasa.

15.10 Do 13 časova na glasanje za parlamentarne izbore je izašlo ukupno 25,1 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“.

15.15 Na izborima prema CeSID-ovim podacima do 14 sati glasalo je 29,7 odsto upisanih birača. U centralnoj Srbiji izlaznost do 14 sati bila 31,5 odsto, u Beogradu 26,5 odsto, a u Vojvodini 29,3 odsto. Izlaznost do 14 sati na izborima 2014. godine bila je 27,7 odsto birača. P { margin-bottom: 0.21cm; }

Programski direktor CeSID Đorđe Vuković kaže da je odziv ove godine manja nego 2014. Po preseku urađenom u 9 sati koji je pokazivao da je na glasanje izašlo 5,2 odsto glasača, i podataka RIK odziv od 8,85 odsto, zaključuje se da je odziv manji nego 2014.

15.00 Koalicija Građani i građanke Srbije saopštila je da izborni proces Subotici protiče u brojnim neregularnostima, pritiscima i nasilju. Kako navode u saopštenju „batinaši Srpske napredne stranke u Subotici presreću pripadnike romske nacionalne zajednice koji idu na glasanje, prete im i onemogućavaju ih da svojevoljno glasaju“.

14.40 Na Kosovu i Metohiji do 14 časova glasalo je 21.86 odsto birača, saopštio je OEBS.

14.25 Do 13 sati na birališta u Srbiji izašlo je 25,1 odsto glasača, saopštila je CRTA.

14.20 Nacionalna avio-kompanija Air Serbia saopštila je da ima saznanja da je određeni broj građana posredstvom svojih mobilnih telefona dobio automatizovanu SMS poruku kojom se pozivaju da glasaju za jednu političku partiju na današnjim izborima. Broj pošiljaoca te poruke poklapa se sa brojem telefonskog servisa u Velikoj Britaniji sa kojeg i Air Serbia šalje obaveštenja svojim putnicima o promenama u redu letenja. Air Serbia se ograđuje od sadržaja ove poruke i sarađuje sa MUP Srbije na utvrđivanju činjenica o ovom slučaju, te da li je i na koji način došlo do eventualnih zloupotreba, saopšteno je.

12.40 DS saopštila da je uočila nekoliko nepravilnosti, da su uložili prigovor i da imaju informaciju da se policija nalazi na licu mesta. Navode da je u Kraljevu u MZ Konarevo, na biračkom mestu 98, pronađen kružni listić SNS. Ističu da je napravilnosti bilo i u Novom Sadu, Vranju, Kruševcu i Odžacima.

12.25 Zabeležen je jedan incident kada je ženska osoba primećena ispred biračkog mesta sa spiskom od stotinak ljudi, gde je zaokruživala glasače koja se predstavila kao pripadnica romske partije. Članovi biračkog odbora su reagovalii pozvali policiju, saopštila je CRTA posmatračka misija Građani na straži.

12.00 Na biračkom mestu u leskovačkoj Medicinskoj školi predsedniku biračkog odbora, koji je delegiran ispred SDS, upućene su pretnje, što je prijavljeno Policijskoj upravi u Leskovcu, rekao je predsednik Gradskog odbora SDS Nenad Zdravković. On tvrdi da je predsedniku biračkog odbora pretio direktor jednog javnog komunalnog preduzeća..

11.45 SNS saopštila da je u toku, na više lokacija širom Srbije, pokušaj sprečavanja slobodne izborne volje građana, i to od strane aktivista više političkih partija.

11.20 Izlaznost do 10 sati bila je 8,85 odsto upisanih birača, saopšteno je na konferenciji za medije RIK. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je rekao da je u centralnoj Srbiji izašlo na glasanje 8,5 odsto birača, u Vojvodini 9,82 odsto, dok je u Beogradu odziv 8,34 odsto.

11.15 Pokrajinska izborna komisija (PIK) saopštila je da je do 10 sati glasalo 12,22 odsto građana, prenosi RTS.

10.45 Iako je izborna tišina na snazi do zatvaranja birališta, u RIK nisu mogli da potvrde za Danas da li to što novinska agencija Tanjug i pojedini drugi mediji prenose izjave političara sa glasačkih mesta predstavlja kršenje izborne tišine.

10.35 U Vranju na biračkom mestu 24 prekinuto je glasanje zato što aktivisti jedne stranke uneli zaokruženi glasački listić, potvrđeno televiziji N1 u RIK.

10.30 Prema podacima CeSID, do 9 sati je na izborima glasalo 5,2 odsto upisanih birača, javlja B92.

09.40 Otvaranje biračkih mesta je uglavnom u skladu sa propisanim procedurama dok su na nekoliko mesta zabeležene nepravilnosti, saopštila je CRTA posmatračka misija Građani na straži. Na 1 odsto biračkih mesta zabeležene su ozbiljne neregularnosti pri otvaranju biračkih mesta poput nekontrolisanja ličnih isprava birača pre glasanja, nekorišćenja UV lampe, fotografisanja glasačkih listića, zatim članovi biračkog odbora nisu prebrojali glasačke listiće pre otvaranje biračkog mesta.

09.30 Glasanje za sada protiče u najboljem redu i nema prijavljenih nepravilnosti, izjavio je u predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević.

08.20 Oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević izjavio danas da su biračka mesta na celoj teritoriji Kosova i Metohije jutros otvorena normalno, kao i u ostalim delovima Republike Srbije, bez ikakvih problema.

7.00 Otvorena birališta

Građani Srbije danas glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, poslanike pokrajinskog parlamenta i odbornike lokalnih samouprava, a biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 sati. RIK je uvrdio da u Srbiji ima 6.737.808 građana sa pravom glasa, koji će moći da glasaju na 8.378 biračkih mesta. Građani će prilikom izbora za 250 republičkih poslanika moći da daju svoj glas jednoj od 20 prijavljenih izbornih lista. Izborni rezultat RIK treba da objavi najkasnije do 28. aprila u 20 sati.

U Vojvodini se bira 120 poslanika na period od četiri godine, a građani biraju između 15 lista. Birači će se opredeljivati između izbornih lista, bez mogućnosti da glasaju za konkretne kandidate, a nakon izbora, u zavisnosti od procenata osvojenih glasova, stranke će u pokrajinski parlament delegirati kandidate sa izborne liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari