1 od 5 miliona: Definisati nevažeće listiće 1Foto: EPA/Srđan Suki (Arhiva)

Pokret „1 od 5 miliona“ podržao je incijativu Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) upućenu Republičkoj izbornoj komisiji kojom traži da se za predstojeće lokalne i parlamentarne izbore reguliše jasno razlikovanje važećeg i nevažećeg glasačkog listića.

Kako se navodi, dosadašnje odredbe davale su pravo članovima biračkih odbora da arbitrarno odrede za koga je birač hteo da glasa, odnosno kojoj listi ide glas na listiću koji nije popunjen u skladu sa zakonom.

Umesto da takve listiće proglasi nevažećim, članovi biračkih odbora mogu da ih proglase važećim i dodele glas određenoj listi, čime se otvara mogućnost za zloupotrebe prilikom utvrđivanja rezultata glasanja i prekrajanja stvarne izborne volje građana, upozorio je BIRODI.

Zbog toga se Pokret „1 od 5 miliona“ pridružuje zahtevu da se uvedu jasne odredbe koje neće dozvoliti biračkom odboru da po sopstvenoj proceni tumači za koga je birač hteo da glasa, već da se svi listići na kojima su glasači crtali, precrtavali ili ispisivali parole proglase nevažećim.

Pokret je uputio zahtev Republičkoj izbornoj komisiji za uvođenje elektronskih čitača ličnih karata na svakom biračkom mestu i njihovo umrežavanje sa biračkim spiskom, kako bi se na licu mesta proverilo da li je lična karta autentična. To je traženo kako bi se izbegli takozvani „ringišpil izbori“, odnosno praksa glasanja bez lične karte ili višestrukog glasanja sa falsifikovanim ličnim kartama, što je prostor za krađu velikog broja glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari