1 od 5 miliona: Definisati nevažeće listiće

Ostavite komentar


    1. TUPAVELA!
      Opozicija treba da oslobodi medije a ne da se bavi izborima. Znači bez slobode medija nema pobede, somovi…
      P.Sajdžo 2020

  1. deco, sigurno neki od vas imaju roditelje koji su smeli devedestih da budu uz kutije kaže:

    Pozovite ih da vam prenesu svoja iskustva.
    Ujutru pažljivo prebrojite pristigle listiće, ako treba i više puta i odmah u Zapisnik unesite cifru.
    Pošto su izbori na svim nivoima, nakon zatvaranja biračkog mesta ne otvarajte sve kutije istovremeno, nego kutiju po kutiju, koliko god to trajalo. Vodite računa da niko nema olovku uz sebe, kako ne bi poništavao tuđe glasove. Kada odvojite nevažeće listiće od važećih i razdvojite validne glasačke listiće, zatražite da proverite svačiju gomilu, dajte da provere vašu, pa svoje listiće, koji su „greškom“ zalutali u tuđoj gomili priključite vašoj gomili. Kada završite sa prebrojavanjem unesite rezultat u Zapisnik. Ako broj neupotrebljenih listića i broj važećih i nevažećih listića zbirno prelazi broj listića koje ste ujutru primili , to biračko mesto moraće na ponovne izbore.
    Najbitnije je da imate odgovorne članove biračkih odbora, a ne one koji će jedva dočekati da vide nekog poznato i izađu da se istračaju sa njim ili one koji neće uslikati zapisnik, ili neće proslediti rezultate sa svog biračkog mesta stranci za sve učesnike, jer kada znate kako je svak na svakom biračkom biračkom mestu prošao možeš pokušati da sprečiš krađu glasova.
    Popunjen zapisnik, koji ne smete žvrljati dok se popunjava, slikajte i prosledite stranci. Ako je predsednik biračkog odbora polupismen i ižvrlja Zapisnik, to je osnov za obaranje tog biračkog mesta.
    Proveravate li naknadno, u izbornoj komisiji, šta se dešava, prvo tražite u vrećici kontrolni list, potom zapisnik. Ako su muljali, pa ako u vrećici za gradske izbore imate kontrolni list za opštinske ili republičke izbore, to vam je sasvim dovoljno za rušenje biračkog mesta, kao i ižvrljani zapisnik. Izmešani kontrolni listići nikako ne mogu biti prihvaćeni kao slučajna greška, nisu svi članovi biračkog odbora daltonisti da bi to bilo prihvatljivo, a članovi GIKa i te kako će se truditi da vas ubede da tako nešto zanemarite, kao što će pokušati da vam utroše vreme predlogom da ponoo kontrolišete biračke listiće, čime bi ste bili sprečeni da proverite sve Zapisnike i kontrolne listiće, što jeste osnov za obaranje rezultata na biračkim mestima na kojima se muljalo.

  2. Član 59. Zakona o izboru narodnih poslanika, u daljem tekstu Zakon, određuje šta sve »Glasački listić sadrži:«, da bi u tački 3. tog člana bilo napisano, citiram; »napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred te liste.«. Dalje je, a u stavu 1. člana 70. Zakona napisano, citiram; »Birač može glasati samo za jednu izbornu listu sa glasačkog listića. Glasa se zaokruženjem rednog broja ispred naziva izborne liste za koju se glasa.«
    Dakle, i član 59. i član 70. Zakona preciziraju da se »glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste«. Međutim u delu Zakona koji govori o »Utvrđivanju rezultata izbora« piše i nešto čega nema u članovima 59. i 70. Zakona. Naime, u stavu 7. člana 74. Zakona piše, citiram: »Ako je na glasačkom listiću zaokruženo ime i prezime prvog kandidata na izbornoj listi ili je zaokružen naziv ili deo naziva izborne liste, odnosno ako su istovremeno zaokruženi redni broj i naziv izborne liste i ime i prezime prvog kandidata, takav izborni listić smatra se važećim.«
    Više je nego očigledno, da napisano u stavu 7. člana 74. Zakona dozvoljava, da se za važeći glasački listić smatra i listić na kome je glasano suprotno napisanom u članovima 59. i 70. Zakona. Ne treba biti veliki pravni stručnjak pa konstatovati, da je ovde reč o međusobnoj koliziji članova Zakona, kao i da je rešavanje toga u nadležnosti Ustavnog suda Srbije, a ne Republičke izborne komisije koja je u dosadašnjim Pravilima o radu biračkih odbora samo prepisala napisano u stavu 7. člana 74. Zakona o izboru narodnih poslanika.

  3. NIŠTA BEZ MEDIJA
    Opozicija treba da oslobodi medije a ne da se bavi izborima. Znači bez slobode medija nema pobede…
    P.Sajdžo 2020

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.