Aleksandar Ivanović: Od naših podela profitira samo vladajuća bratija 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Socijaldemokratska stranka svakako dosledno ostaje pri odluci o bojkotu.

U novonastalim okolnostima nećemo preispitati tu odluku, već na koji način bojkot učiniti efikasnijim, a pri tom sačuvati jedinstvo opozicije, koliko god je to moguće, kaže za Aleksandar Ivanović, predsednik Gradskog odbora SDS Beograd i kopredsednik DS, odgovarajući na pitanje ostaje li ova partija pri odluci o bojkotu ili će je preispitati zbog novonastalih okolnosti.

* Koji je vaš lični stav u ovom trenutku, treba li izaći na izbore ili bojkotovati?

– Politika je „umetnost mogućeg“, a zadatak političara je da donose odluke koje izvlače maksimum iz zadate situacije. To vam je kao navigacija za kretanje, kada unesete parametar gde želite da stignete, ona vam ponudi najoptimalniju putanju. U slučaju da vas okolnosti na putu primoraju da promenite pravac, navigacija vam preračuna novu najoptimalniju putanju do cilja. Cilj koji je opozicija postavila ispred sebe je smena ovog režima, međutim korona i vanredno stanje u Srbiji su naglo i dramatično promenili pravac kretanja svih nas. Predlog Borisa Tadića je upravo novo preračunavanje u novonastalim okolnostima kojim putem najoptimalnije možemo da se krećemo do istog cilja. Nažalost mnogi taj predlog nisu uzeli čak ni u razmatranje. Rizik takvih postupaka može biti dalje bauljanje alternativnim putevima, a ostaje neizvesno da li ćemo tako i kada stići do cilja.

* Šta biste rekli građanima koji su vaši argumenti za bojkot i koja je strategija bojkota?

– Bojkot nikada nije bio idealno rešenje, ali nakon svih analiza ipak smo krenuli tim putem iz najmanje dva razloga. Prvi je bio da se ugrožavanje demokratije u Srbiji stavi na međunarodnu agendu. Drugi razlog je bio da prvi put nakon osam godina pokušamo da na nekoj temi homogenizujemo opoziciono biračko telo i da za istim stolom okupimo većinu opozicionih aktera. Sada imamo nove izazove sa kojima se suočavamo. U novonastalim okolnostima Boris Tadić izlazi sa predlogom da formiramo listu „Za bojkot“, da nakon izbora svi bojkotujemo Skupštinu i da se odreknemo svih budžetskih sredstava koja pripadaju strankama koje uđu u parlament. Tako bismo sačuvali jedinstvo i umesto na podele unutar opozicije, svi bismo bili usmereni na promenu režima. Od podeljene opozicije profitira samo bratija na vlasti, dok mi u vrlo tenzičnoj atmosferi ukrštamo argumente za i protiv izbora. Sve to nas uvodi u rizik novih poraza i demotivisanja obespravljenih građana Srbije koji žele promene.

* Kako biste nazvali ono što grupa nezadovoljnih demokrata radi u DS?

– Ta unutrašnja dinamika je nešto što je odlika DS-a otkad je ta stranka osnovana. Pluralizam mišljenja je po meni kvalitet, nikako hendikep. Razlog za takvo moje viđenje leži u činjenici da sebe ne mogu da zamislim u skupini ljudi gde vlada jednoumlje. Nezadovoljni članovi u svim strankama, ne samo u DS-u, moraju da imaju pravo da podignu svoj glas i iskažu neslaganje sa načinom kako se vodi stranka, a da zbog toga ne trpe posledice i etiketiranja. Mesto za takvo sučeljavanje mišljenja su stranački organi, a ne mediji.

* Vi ste kopredsednik Ujedinjene DS. Osećate li potrebu da pomognete jednoj ili drugoj strani, pomirite ih ako je moguće da bi se stranka očuvala ili vam je svejedno hoće li DS opstati ili se opet podeliti?

– Ne samo da je bitno da postojeći DS opstane, već je neophodno postupkom ujedinjenja stvoriti veliku i snažnu DS. Proveo sam 18 godina svog života sarađujući sa tim ljudima. Smatram da je projekat ujedinjenja DS-a najbitniji proces u ovom trenutku, preduslov bez koga nećemo srušiti Vučićev režim. Iskustvo od 2012. nam govori da grupe građana i ad hoc pokreti nisu rešenje, naprotiv, to samo jača režim. Očekivati da grupa građana sruši SNS je kao da očekujete da šahista, koliko god bio dobar, pobedi ekipu odlično utreniranih fudbalera u fudbalskoj utakmici. To je nemoguće! Dokle god naspram SNS-a, stranke od 700.000 vojnički ustrojenih podanika, ne suprotstavimo jaku stanačku infrastrukturu, prolazićemo kao taj šahista u fudbalskoj utakmici. Zato je toliko važno to ujedinjenje DS-a, jer ćemo tako stvoriti organizaciju koja može na teren sa SNS-om, a onda ćemo ih pobediti kao što smo to već radili u prošlosti. Znamo kako se to radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari