Ana Stevanović: Bojkot zavisi isključivo od građana 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Bojkot izbora zavisiće isključivo od građana, oni su ti koji biraju i oni će u reći šta misle, kazala je za Danas poslanica u Skupštini Srbije i članica Stranke slobode i pravde (SSP) Ana Stevanović.

Odgovaravši na pitanja građana sa Fejsbuk stranice Danasa ona je navela da bi bilo idealno da izbore bojkotuju svi koji se smatraju opozicijom, i to ne samo predstavnici političkih stranaka, već svako ko se buni protiv nepravde, korupcije i partokratije, te da je u utakmici koja je potpuno kontrolisana od strane vlati potpuno iluzorno očekivati bilo kakve promene.

Vlasti kontroliše celokupan izborni sistem i celokupan izborni proces, njihovi su kontrolori, njihovi ljudi prebrojavaju glasove, u RIK-u imaju svoje ljude, ceo krug je zatvoren i jedino možete da pobedite ako vam oni dozvole. Ko misli da može nešto da uradi u tako potpuno zatvorenom sistemu je ili naivan ili se dogovorio sa vlašću”, smatra Stevanović.

Ona je prethodne nedelje predsedniku Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeju Trifunoviću uputila otvoreno pismo u kojem je, pošto je ova stranka objavila izlazak na izbore, kao neko ko ima iskustva u radu u parlamentu, navela da takav put nije dobar i da neće moći da postignu ono zbog što nameravaju.

Ako Sergej kaže da hoće da menja sistem, on može da pokuša na isti način na koji smo pokušali i mi i, ako pređu cenzus, suočiće se sa istim preprekama, a nema dileme da će preći cenzus isključivo ako im dozvole predstavnici vlasti”, tvrdi naša sagovornica.

Ana Stevanović: Bojkot zavisi isključivo od građana 2

Ipak, pitanje je i da li će ova stranka uspeti da prikupi potpise, a ona lično veruje i da će na kraju ovu odluku povući.

Kako je rekla, idealno bi bilo kada bi iza bojkota stala cela opozicija, međutim, “jedna lasta ne čini proleće”.

Mi vidimo poslednji izveštaj Fridom hausa koji je pokazao da Srbija čak više nije demokratija nego hibridni režim, imamo izveštaje Evropske komisije, Reportera bez granica itd. Dakle, gomila izveštaja govori o stanju u našoj državi, tako da potencijalni ulazak jedne opozicione stranke ne bi u parlamentu bukvalno ništa promenio zato što je parlament već označen kao institucija gde se krše sva moguća pravila, gde postoji bezbroj amandmana koji se podnose da bi se opozicija ućutkala, gde se donose zakoni po hitnom postupku”, navela je ona.

Veliku promenu, smatra Stevanović, ne bi dovela ni realizacija predloga Borisa Tadića o izlasku na izbore pod “Listom za bojkot” jer razlike između toga i sadašnjeg parlamenta nema.

Mi već sad jesmo u bojkotu, na taj način ukazujemo na manjkavosti sistema, tako da Tadićev predlog već sada jeste realizovan i verujem da će i on odustati od takve ideje”, poručila je ova poslanica.

Ona je istakla je bojkot jedina stvar od koje vlast nije uspela da napravi kopiju, poput kopije štrajka glađu ili kopije protesta, te da je jedini i ogolio njih koji su s jedne strane i “one koji hoće da budu kolaboracionisti”, a pitanje koje još uvek nije do kraja jasno – šta posle bojkota – smatra Stevanović, nije pitanje za njih, nego za vlast.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1427615844090444/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari