Apatin: Predistražni postupak protiv bojkotaša nakon pobede SNS-a 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Protiv petorice aktivista Udruženja građana „Bez straha“ iz Apatina koji su sprovodili kampanju bojkota izbora u ovoj zapadnobačkoj opštini, dan nakon pobede Srpske napredne stranke (SNS) pokrenut je predistražni krivični postupak.

Kako danas piše Vojvodjanski istraživačko anačitički centar (VOICE) oni se terete „da su silom, pretnjama ili na drugi protivpravni način sprečili održavanje glasanja na biračkom mestu“, za šta im preti novčana kazna ili trogodišnji zatvor.

U Apatinu je na izborima 21. juna pri izlaznosti od oko 50 odsto, vladajući SNS ostvario gotovo apsolutnu pobedu na svim nivoima, a u lokalnom parlamentu osvojio 20 od 29 mandata.

Ostalih devet mandata podelili su SPS – četiri, SVM – dva, SRS – dva, a Narodni blok i POKS po jedan mandat.

Istog dana kada je u Apatinu proglašena pobeda liste „Za našu decu – Aleksandar Vučić“ poziv da se jave u policijsku stanicu radi davanja izjave u predistražnom postupku koji se protiv njih vodi dobili su Robert Pašti, Dejan Bačić, Veselin Lovrić, Željko Rajčević i Rajko Bošković.

Oni se sumnjiče da su prekršili Krivični zakon, i to član 159 koji glasi: „ko silom, pretnjom ili na drugi protivpravan način spreči održavanje glasanja na biračkom mestu, kazniće se zatvorom do tri godine“.

Iz Udruženja građana „Bez straha“, koji je u prethodnom periodu aktivno organizovao lokalne proteste i šetnje „1 od 5 miliona“ kažu da „nemaju informaciju gde je sprečeno glasanje u Apatinu“.

„Očigledno je da nakon ‘izborne lakrdije’, režim nastavlja sa zloupotrebom policije i tužilaštva za borbu protiv političkih neistomišljenika“, navode u ovom udruženju.

Oni su se danas u 11 sati odazvali na policijski poziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari