Građanski front osudio pretnje organizaciji 'Bez straha' iz Apatina zbog poziva na bojkot 1Građanski front

Građanski front je osudio danas pretnje vladajućeg režima i zastrašivanje organizacije „Bez straha“ iz Apatina „dan nakon što su održani nelegetimni i lažirani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji“, saopštila je ova politička koalicija.

Građanski front je saopštio da „umesto što proganjaju građane koji izražavaju nezadovoljstvo zbog vladajuće politike straha, ucena i siromaštva, tužilaštvo i policija morali bi da brane javni interes i reaguju zbog niza krivičnih dela koje je vladajući režim počinio pri organizaciji izbora“.

„Nepravilnosti na sam dan izbora su, prema organizaciji CRTA, utrostručene u odnosu na 2016. godinu“, navodi se u saopštenju i dodaje da su u te nepravilnosti ubrojane i kontrola i zloupotreba medija, ucene i pritisci na birače da glasaju za vladajuće partije, kao i zloupotrebe javnih resursa za potrebe vladajuće partije.

Građanski front navodi i da su izbore na čiji je bojkot pozivala organizacija „Bez straha“ iz Apatina obeležili i „vodjenje paralelnih evidencija i izvoda iz biračkih spiskova od strane aktivista režima ispred biračkih mesta, omogućavanje većem broju ljudi da glasaju više puta i isplata novca da bi se glasalo za vladajući režim“.

„Aktivisti ‘Bez straha’ u Apatinu su bojkotovali izbore 21. juna i pozivali gradjane u prethodnim nedeljama da ne učestvuju u nameštenim izborima koji ne mogu oslikavati pravu volju gradjana. Zbog svog političkog stava lokalna vlast u dosluhu sa policijom pokušava da ih zastraši i kazni, pozivajući ih na saslušanje u policiju u predistražnom postupku pod optužbom da su sprečavali građane da izadju na izbore i ometali postupak glasanja“, navodi se u saopštenju.

Građanski front je asocijacija lokalnih pokreta koju pored Ne davimo Beograd, čine: Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, Lokalni front, Kritična masa Kula, Gradjanski front Vlasotince, Bez straha Apatin, Lokalni front Valjevo i Inicijativa za Požegu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari