Biševac: Mirna kampanja pokazatelj zrelosti 1Foto: S. Župljanin

Pripreme za predstojeće parlamentarne i lokalne izbore u Novom Pazaru ovog puta nisu događaji visokog rizika, nisu, kao prethodnih godina, „na krv i nož“ , biti ili ne biti.

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, u razgovoru za Danas, ocenjuje da je „predizborna kampanja do sada bila bez velikih incidenata. Oni pojedinačni su zanemarljivi“. NJemu je to pokazatelj da su radili dobro, da je politička situacija relaksirana i da je pokazana politička zrelost.

– Naše opredeljenje je da se ne bavimo drugima, već da građanima prezentujemo konkretne rezultate – ističe novopazarski gradonačelnik.

Biševac je prvi na listi „Evropski Novi Pazar – Rasim LJajić“ i kandidat za još jedan gradonačelnički mandat. Od izbora očekuje „da građani biraju na osnovu rezultata“.

– Nikada se nisam služio demagogijom, niti obećavao nerealne stvari, koje bi svako od nas, negde u podsvesti, voleo da čuje – kaže Biševac i naglašava da se „radilo mnogo i spisak uspeha je dug“.

Novopazarski gradonačelnik kaže da je rad bio transparentan i da je to posebno u poslednje dve godine prepoznato. Zadovoljan je političkom klimom u gradu, ali i napravljenim kontaktima, pa je svaki projekat „zbog poštovanja rokova i načina rada otvorio vrata u razvojnim agencijama i fondovima“.

U četvorogodišnje uspehe vlasti koju je predvodio, Biševac ubraja obezbeđivanje lokacija za projekte, gde je to bio preduslov, rešavanje problema lokacija za gradska groblja, jer su građani poklanjali svoje parcele „i to je dobar primer da se menja svest kod naroda i da se vraća poverenje u institucije“.

Na spisku uspeha su i projekti sprečavanja poplava korićenjem reke Raške nizvodno od grada, a „problem će biti potpuno rešen kada budu ukorićene reke Raška uzvodno i Jošanice i Trnavice, za koje je izrada projekata u toku“.

– Krećemo se dobrom putanjom. Uvećali smo budžet. U dobrom pravcu ide razvoj putne i infrastrukture u obrazovanju, zdravstvu, sportu. Rezultati su vidljivi na svakom koraku – ističe Biševac. U „podvlačenju crte četvorogodišnjeg mandata“ nastavlja da nabraja završetak jedne deonice na zaobilaznici, čija izgradnja je počela još 2006, izgradnju kružnog toka kod bolnice, asfaltiranje stotinak ulica sa rekonstruisanom vodovodnom i kanalizacionom mrežom, uređene trgove u centru grada, obezbeđenu novu lokacija za izgradnju toplane na biomasu, izgrađenu novu zgrada za Hitnu službu, izgrađenu angio-salu i urađen projekat za bolnički centar.

U minule četiri godine izdato je više od 40 dozvola za izgradnju stambenih zgrada, izgrađeno je sedam hotela, potpuno su rekonstruisane tri škole, počela je izgradnja školskog bazena, u toku su radovi na Kulturnom centru i njegovo opremanje, rekonstruiše se najstarija hala sportova, Rekreacioni centar je dobio nove uređene površine i nove sadržaje, četiri sportska kluba su članovi prvih liga.

– Pravimo velike iskorake i Novi Pazar postaje pravi centar regiona – zaključuje ovaj deo razgovora Biševac.

Za ulazak u lokalni parlament, pored liste Sandžačke demokratske partije, konkurišu još dve velike bošnjačke partije, Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, i srpska lista – koalicija partija okupljenih oko SNS.

U prethodnom mandatu samo je SPP bila u opoziciji. Biševac kaže da je, u narednom mandatu, „saradnja moguća sa svima koji imaju viziju da naš grad raste i razvija se“.

– Naša politika je takva da razgovaramo sa svima, ali dajemo prednost onima kojima su Novi Pazar i interesi građana na prvom mestu -poručuje novopazarski gradonačelnik.

U gradu se spekuliše da zaposleni u javnim i privatnim preduzećima trpe pritiske od poslodavaca da glasaju za određenu političku opciju, i ako ne ispoštuju tu volju, dobiće otkaze sa svojih radnih mesta. Biševac ne zna „mehanizam kojim neko nekog može da uceni za koga će da glasa“.

– Mi u institucijama sistema imamo ljude koji su istaknuti članovi drugih političkih opcija i nikada zbog toga nisu sankcionisani. Oni na svom poslu treba da rade ono za šta su plaćeni. Političke aktivnosti za administraciju su dozvoljene, ali van radnog vremena – naglasio je Biševac.

Jedan od glavnih zadataka u narednom mandatu je stvaranje uslova za dolazak investitora i otvaranje novih radnih mesta. U poslednje dve decenije Novi Pazar nije imao nijednu direktnu investiciju, niti otvaranje novih radnih mesta, niti su se prema ovom gradu izgrađivale moderne saobraćajnice. U ovoj predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore nešto tako je u najavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari