CINS: Poslanici za četiri godine dobili 1,4 milijarde dinara (VIDEO) 1Foto: CINS / Facebook

U periodu od 2016. do kraja 2019. građani Srbije za narodne poslanike dali su 1,4 milijarde dinara, a najviše novca otišlo je na njihove plate, zatim naknade za gorivo, službena putovanja, iznajmljivanje stanova i hotela, pokazuje danas objavljeno istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Istraživanje novinara CINS-a o tome koliko građane Srbije koštaju predstavnici u Narodnoj skupštini pokazalo je da je u periodu od 2016. do 2020. za plate i troškove narodnih poslanika isplaćeno 1,4 milijarde dinara, odnosno 1,9 milijardi sa porezom.

Za ukupno 402 poslanika, koliko ih je prošlo kroz parlament u tom periodu, na ime plata i poslaničkih dodataka isplaćeno je više od milijardu dinara.

Za gorivo utrošeno na dolazak na sednice parlamenta ili odbora izdvojeno je skoro 290 miliona, za iznajmljivanje stanova ili hotelskih soba u Beogradu 6,3 miliona dinara, a za troškove službenih putovanja u inostranstvo preko 102 miliona dinara, stoji u istraživanju CINS-a.

Zbirni podaci po strankama i gradovima, ali i podaci za svakog poslanika pojedinačno nalaze se u bazi „Koliko košta narodni poslanik?“ koju čitaoci mogu pretraživati po imenu i prezimenu poslanika, političkoj stranci čiji su članovi i gradovima iz kojih dolaze.

Tako se u njoj može pročitati da je prvi čovek radikala Vojislav Šešelj građane u protekle četiri godine „koštao“ 4,7 miliona dinara.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić sa skupštinske blagajne podigao je 2,9 miliona, a njegov kolega iz redova Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović 2,3 miliona dinara bez poreza.

Pretragom se može videti i da je poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač u prethodne četiri godine građane „koštala“ 12 miliona dinara što je čini „najskupljom“ poslanicom ovog saziva.

Ipak, jednog imena u bazi nema i to imena predsednice Narodne skupštine Maje Gojković. Naime, u podacima koje je Skupština dostavila CINS-u krajem marta, a koji se tiču isplaćenog novca poslanicima, izostavljene su informacije o troškovima predsednice Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari