CPI: Anonimne izlazne ankete tokom izbora na opštini Voždovac 1Foto Medija centar

Centar za praćenje izbora (CPI) najavio je danas da će tokom izbornog dana sprovoditi anonimne izlazne ankete (exitpolls) na teritoriji opštine Voždovac, na reprezentativnom uzorku na 40 biračkih mesta.

Kako je navedeno na konferenciji za novinare CPI, u pitanju je pilot projekat čiji su osnovni ciljevi predviđanje zvaničnih rezultata i kontrola izbora, ali i „unošenje inovacija“ u posmatranje izbornog procesa jer je moguća brza projekcija preliminarnih rezultata.

Anketari će od birača koji su tek izašli sa biračkog mesta pokušati da dobiju anonimne odgovore, a ispitanici će, uz starost i nivo obrazovanja, odgovoriti i na pitanje za koga su glasali.

Budući da je anonimna, ova anketa ni na koji način ne ugrožava tajnost glasanja, a aneketari će imati jasna obeležja.

Ovakva vrsta ankete, objašnjeno je, s obzirom na to da brojanje glasova i objavljivanje zvaničnih rezultata, predstavlja „prilčno preciznu alternativu“ koja omogućava da se izborni rezultati znaju u najkraćem roku.

Izlazne ankete do sada nisu organizovane u Srbiji, a CPI ističe da će takvo ispitivanje javnog mnjenja biti „plodonosno“ za političke, metodološke i statističke nauke jer će pored predstavljanja strukture biračkog tela dati odgfovor na pitanje u kom periodu su birači odlučili kome će dati svoj glas.

Opština Voždovac je izabrana, rečeno je, zbog raznolike demografske strukture, jer je jedna od retkih u kojoj ima i urbanih i ruralnih sredina.

Pored izlaznih anketa, CPI će tokom izbornog dana organizvati posmatračke misije na reprezentativnom uzorku od 300 biračkih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari