DJB podnosi preko 2.700 upravnih tužbi za obaranje izbora na preko 2.700 biračkih mesta 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da će podneti preko 2.700 upravnih tužbi za obaranje izbora na preko 2.700 biračkih mesta.

Prijave će podneti jer je Republička izborna komisija (RIK), kako su naveli u tom Pokretu, bez ikakvog osnova većinom glasova odbacila njihove prigovore na preko 2.700 biračkih mesta.

Prigovori se odnose na činjenice da su zapisnici falsifikovani, da ne odgovaraju sadržaju izbornog materijala u džakovima, kao i na činjenicu da je RIK odbio prigovore bez ikakve provere i obrazloženja.

„RIK je odbio blagovremene i dozvoljene prigovore bez utvrđivanja činjeničnog stanja, odnosno bez bilo kakvog uvida u birački materijal, a suprotno jasnom, nedvosmislenom i javno objavljenom stavu Upravnog suda iz presude od 10. aprila 2017. godine, gde je navedeno da je ‘RIK dužan da odluku donese nakon izvršenog uvida u izborni materijal koji je birački odbor predao'“, navodi se u saopštenju DJB.

Dodaje se da je RIK je odbio prigovore „bez obrazlaganja ključnih činjenica“ i „bez primene prava na pojedinačni slučaj“ i ocenjuje da time postupak pred RIK-om nije ispunio „niti jedan od kriterijuma koji su zahtevani članom 32 i 36 Ustava Srbije“.

U DJB-u kažu da je do sada podneto oko 1.500 tužbi.

„Očekujemo da preostale tužbe završimo do isteka današnjeg dana“, naveli su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari