DS: Posle režimske farse, nastavljamo borbu za slobodne i poštene izbore 1Foto: Demokratska stranka

Demokratska stranka čestita građanima Srbije koji danas nisu izašli na lažne izbore jer tako nisu dali legitimitet ni budućoj skupštini ni vladi koju nelegitimna skupština izabere.

Posebnu čestitku upućujemo građanima Beograda, Novog Sada, Zrenjanina i drugih najvećih gradova u zemlji koji su svojim neizlaskom na birališta nedvosmisleno pokazali da ne pristaju na nameštene izbore koje organizuje režim Aleksandra Vučića, navodi se u saopštenju DS-a.

Brojne nepravilnosti, prikupljeni dokazi o kupovini glasova i gotovo prisilnom izvlačenju ljudi na birališta, dokazuju da ovi izbori nisu bili samo nelegitimni, već i potpuno nelegalni.

Time su i zvanično saopšteni podaci o izlaznosti postali potpuno irelevantni, kao i pitanje ko će od onih koji su učestvovali u izbornoj prevari zauzeti mesta u Vučićevoj skupštini i vladi.

Bojkot je uspeo još danom predaje lista. Konačnom predajom lista mi smo videli ko će predstavljati posle 21. juna kredibilnu opoziciju, ko će predstavljati građane koji ne žele više da žive u ovakvoj Srbiji i već tada se moglo reći da je bojkot uspeo.

Mislim da pitanje izlaznosti nije ključno pitanje – mogli su danas da proglase i 80 odsto – to nema nikakve veze sa činjenicom da nemamo demokratski poredak i o tome već svi pričaju.

Ni u jednom od tri ključna segmenta kojima se meri da li su izbori slobodni i pošteni mi nemamo ni minimum elementarnih uslova: nema mogućnosti da se građani slobodno informišu, nema slobodnog izjašnjavanja, niti tajnog izjašnjavanja, i najzad nemamo izbornu administraciju koja konstatuje kada su nepravilnosti, nego glasa da li je nešto pravilno ili nepravilno,“ izjavio je Zoran Lutovac

Demokratska stranka i druge opozicione političke organizacije nastaviće borbu za slobodne i poštene izbore zajedno sa građanima Srbije. Ta borba neće biti laka, kao što nije bila ni do sad, ali će se nesumnjivo završiti smenom autokratskog režima koji već osam godina razara državu i društvo. S obzirom na to da su današnji lažni izbori sprovedeni na silu, kako bi se preduhitrila narastajuća ekonomska kriza, ponovno rasplamsavanje pandemije virusa „COVID 19“ i početak pregovora o Kosovu i Metohiji u koje Srbija ulazi bez pregovaračkog tima, pregovaračke strategije i jasno zacrtanih ciljeva, jasno je da će današnji izborni dan već sutra potpuno pasti u zaborav.

Zbog toga su današnji izbori bili najbesmisleniji i po državu i društvo najbeskorisniji od ponovnog uvođenja višestranačja 1990. godine do danas, zaključuje se u saopštenju DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari