Građanski pokret "Odgovor" uputio apel građanima da se ujedine u otporu sistemu 1Foto: EPA/PETRIT PRENAJ

Građanski pokret „Odgovor“ uputio je apel građanima Srbije da se ujedine u otporu sistemu i autokratiji, u borbi za slobodu i vladavinu prava.

„Srbija se nalazi pred ponorom građanskog rata. Molimo sve građane Srbije da bez obzira na političku pripadnost, smanjimo tenzije i dozovemo se zdravom razumu jer imamo samo jednu domovinu i samo jedan život“, poručuju u apelu za pobedu, koji je potpisao predsednik tog pokreta Boban Bogdanović, a nekadašnji član Pokreta slobodnih građana.

Dodaju da je demokratija od strane aktuelne vlasti odavno suspendovana, a da smo poslednjih meseci svedoci političkog soliranja i sebičnog ponašanja lidera stranaka, pokreta i pojedinaca, koji sebe nazivaju opozicionim liderima.

„Svojim političkim delovanjem samo su pomogli aktuelnu vlast u odbrani političkog sistema koji Srbija želi da menja, da li namerno ili ne, vreme će pokazati. SZS više ne postoji, nikada nije ni postojao, bio je to samo jedan svojevrstan „opozicioni imaginarijum“ koji je sam sebe ugasio. Bojkot izbora kao sredstvo je obesmišljen a ogroman broj građana Srbije je prevaren, nadamo se poslednji put. Vreme je za nove ljude, novu energiju, optimizam i pobedu nad višedecenijskim političkim sistemom koji je duboko ukorenjen u svim institucijama Srbije“, poručuju u apelu.

Smatraju da građani Srbije nemaju više šta da izgube, sem dostojanstva.

„Imamo pravo na slobodu i dostojanstvemn život, ali to nam neće biti poklonjeno. Moramo se izboriti za ono što nam pripada.Ogroman broj nas građana Srbije, kako u domovini tako i u rasejanju, ostaćedosledno svojoj odluci da bojkotujemo predstojeće izbore 21. juna ove godine, i uspeh našeg bojkota meriće se brojem naših “glasova” koji će toga dana ostati kod kuće“, navodi Građanski pokret „Odgovor“.

Udruženje 1 od 5 miliona neće bojkotovati izbore, ali to, kako ističu, nije razlog da te mlade i hrabre ljude osuđujemo, već da apelujemo na toleranciju prema njima kao i svimostalim učesnicima predstojećih „lažnih izbora“.

„Dovoljno je da samo jedan od nas 21.06.2020. godine ne izađe na izbore i to je prvi korak ka pobedi zajedničkog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima. Predsednički izbori su ključni izbori i počnimo sa kampanjom, danas! Imamo dovoljno vremena da se pripremimo i stanemo iza ličnosti koja će pobedom demokratije započeti proces demontaže sistema u kojem živimo.Ostavimo sujete po strani, zauvek ih istisnimo iz nas samih, ujedinimo svoje znanje i energiju“, poručuju u apelu za pobedu.

Takođe, apeluju na sudiju Miodraga Majića da preuzme odgovornost i svojim autoritetom i znanjem „bude taj iza koga će stati Srbija“. A profesore Biljanu Stojković, profesora Dušana Teodorvića, profesora Jovu Bakića, Dragoljuba S. Ljubičića-Mićka, Mirjanu Karanović, Nikolu Koju, Beogradski sindikat, Marka Šelića-Marčela, Jovanu Rašić-Sajsi MC, Jovanu Popović, Bojanu Maljević, članove „Niko bez krova“, pokrete, udruženja i sve ostale pozivaju da se uključe.

„Preuzmimo odgovornost i dajmo sve od sebe da zajedno pobedimo sistem koji je Srbiju doveo do siromaštva, podela i sukoba! Apelujemo da na dan izbora „budete odgovorni“ i „ostanete kod kuće““, poručio je Građanski pokret „Odgovor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari