Izborna komisija počela da radi 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Nakon ukidanja vanrednog stanja, glavni igrači na novopazarskoj političkoj sceni zvanično su krenuli u nastavak predizborne kampanje.

Gradska izborna komisija (GIK) je nastavila rad i objavila nove rokove za podnošenje izbornih lista, zaključenje i naknadni upis u birački spisak i zbirne liste sa utvrđenim mestima na glasačkom listiću.

Predsednik GIK Raša Milić potvrđuje da je zakonska novina što potpisi građana, kojima se podržava neka lista, sada mogu da se overavaju i u gradskoj upravi, a ne samo kod notara kako je bilo na početku priprema za parlamentarne i lokalne izbore.

U Novom Pazaru su do sada proglašene tri liste, a Milić podseća da su predstavnici još jedne liste preuzeli dokumentaciju. Skupština grada ima 47 odbornika. Sve tri liste su „pune“ i na njima se nalazi po 141 kandidat za gradske odbornike/ice.

Prva proglašena lista je „Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“. Stožer ove liste je Sandžačka demokratska partija (SDP), koja od 2008. godine predvodi vlast u ovom gradu.

Pod rednim brojem dva je lista „Akademik Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja“, koja je u prethodnim mandatima bila u opoziciji. Izbornu listu „Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu“ pod brojem tri čine SNS, SPS, Srpska radikalna stranka (SRS), Jedinstvena Srbija (JS), Pokret socijalista (PS) i Srpska narodna partija (SNP).

U odnosu na lokalne izbore pre četiri godina, novina u koaliciji, koju predvode SNS i SPS, jesu SRS i SNP, a ispali su PUPS i Nova Srbija (NS). Ta koalicija je osvojila 10,6 odsto glasova, što joj je donelo pet odborničkih mandata u aktuelnom sazivu gradske skupštine, gde je pripadala većini.

Sve tri liste kandidovale su po više od 40 odsto žena.

Listu još nije podnela SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, koja je predsedniku Srbije uputila zahtev da se izbori održe „najranije 6. septembra ove godine“. Kako stvari sada stoje, ova partija će samostalno nastupati na izborima.

U ovom mandatu bila je deo većine lokalne vlasti na osnovu sporazuma o strateškoj saradnji, koji je krajem 2016. potpisan sa SDP.

Ni ovdašnji pretendenti na osvajanje lokalne vlasti nisu bili „imuni“ na vođenje predizborne kampanje za vreme trajanja vanrednog stanja. Tiho i uobličeno u mnogobrojne akcije humanitarne pomoći, obilaska i razgovora sa ljudima.

Po glasnosti se izdvajala SDA Sandžaka, koja je nastavila da tera inat aktuelnom režimu i lepi mu poznate etikete. No, ukidanje vanrednog stanja označilo je start nastavka međusobnog i optuživanja vlasti.

Krenulo je iz Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), u kojem sve tri bošnjačke partije imaju svoje većnike i odakle se stalno potencira bošnjačko jedinstvo. Nacionalni savet Bošnjaka je na nacionalni praznik, 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave – doneo odluku da oduzme mandat Muameru Zukorliću, nosiocu liste „Matica bošnjačka“ i lideru Stranke pravde i pomirenja (SPP), zbog nedolaska na sednice.

On je odluku smatra političkom provokacijom i koju „treba posmatrati u kontekstu predizbornih aktivnosti dva politička subjekta koji drže Veće (SDA i SDP), te da je „namera podgrevanje tenzija, što je bio njihov manir u skoro svim predizbornim kampanjama“. Poručio je da neće odgovarati, već će „nastaviti predizbornu kampanju u pozitivnom tonu, predstavljajući program, rezultate i aktivnosti SPP“.

Poslanik SDA Sandžaka u republičkom parlamentu Enis Imamović potvrdio je da će njegova stranka učestvovati na izborima, kao i da je glavni razlog stati na put „velikosrpskom režimu Aleksandra Vučića“ i pokazati „da oni nemaju uporište u Sandžaku“, ali i da su Ugljaninovoj stranci najveći protivnici na izborima 21. juna „velikosrpska politika i njeni izvršioci u Sandžaku“.

Ponovio je da na izborima u Sandžaku „imaju samo dve opcije SDA i velikosrpski režim“.

Za razliku od SDA i SPP, koje su počela međusobna „peckanja“, iz SDP se za sada čuju pomirljivi tonovi. Osnivač te partije i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić poručuje da će predizbornu kampanju iskoristiti da predstave ono što je urađeno u minulom periodu i predoče planove za naredni period.

Ovaj prilog sufinansira Grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari