Jednostavnije prijavljivanje za glasače u dijaspori do 25. maja 1Foto: Miroslav Dragojević

Zahvaljujući inicijativi naših državljana koji žive u inostranstvu u gradovima u kojima ne postoji konzulat Srbije, sada postoji lakši način da se svi naši građani u inostranstvu registruju za glasanje i ostvare svoje glasačko pravo.

Zahvaljujući jedinstvenom sajtu, hocudaglasam.com, čija je mehanika otvorena svima za analizu, omogućena je olakšana prijava koja podrazumeva popunjavanje jednostavnog online upitnika.

Potrebno je da upitnik zainteresovani građani popune do 25. maja, kako bi blagovremeno bili upisani u biračke spiskove.

Želja da se pojednostavi proces prijave za glasanje prisutna je od 2015. godine, kada je i nastalo rešenje čiji je cilj bolje povezivanje dijaspore sa izbornim procesima u Srbiji.

Ideja je da se odlaskom na link hocudaglasam.com popune identifikacioni podaci koji će zajedno sa slikom pasoša biti poslati ambasadi koja je nadležna za glasača koji popunjava upitnik.

„Do sada je proces registracije za glasanje iz inostranstva bio komplikovan i nefunkcionalan, jer je podrazumevao previše koraka, između ostalog preuzimanje upitnika, štampanje istog, popunjavanje, skeniranje i slanje popunjenog formulara i fotografije pasoša na mail izabrane ambasade. Te je usled prevelike birokratije i nemogućnosti konzularnih predstavništava da ove podatke konsoliduju i obrade na adekvatan način, glasačko pravo velikom broju naših građana uskraćeno“, objašnjava se u saopštenju.

Pojednostavljivanje procesa, kako se dodaje, rezultat je zalaganja domaćih stručnjaka koji žive u inostranstvu i žele da sunarodnicima koji se nalaze van Srbije olakšaju proceduru i omoguće da ostvare svoje pravo i učestvuju u političkom životu države iz koje potiču.

Dodatno, naši konzulati i ambasade po zakonu o izborima su u obavezi da razmotre opciju kako da organizuju glasanje za zainteresovane državljane, ukoliko više od 100 građana zahteva da glasa na istoj lokaciji, npr. u Singapuru, Dablinu, San Francisku, itd. (član 52. Zakona o izboru narodnih poslanika).

Popunjavanjem i slanjem ovih formulara ambasade će konačno imati bolji uvid u broj zainteresovanih državljana po pojedinačnim lokacijama i ukazaće jasnije nadležnim institucijama na kojim lokacijama je potrebno organizovati glasanje.

„Više od sedam godina živim u zemljama u kojima ne postoji srpski konzulat, a moj slučaj svakako nije usamljen. Usled promena ekonomskih prilika i razvoja, gradovi u kojima naši državljani sada žive često nisu pokriveni mrežom diplomatskih predstavništava. Ovo je pokušaj da zajedničkim snagama, na jednostavan način, ukažemo amabasadama koliko nas na kojim lokacijama trenutno ima i da se lakše dobiju usluge koje su garantovane građanima Srbije po zakonu“, izjavio je Nemanja Grujičić, jedan od inicijatora ove akcije.

Jedinstveni sajt nastao je na osnovama koje je postavio Bogdan Đukić, programer iz Srbije koji je osnivač softverske firme Ree, a u njegovom daljem razvoju i poboljšanju učestvovao je Nemanja Grujičić i drugi građani Srbije koji su testirali sajt i proces.

Sajt je napravljen na principima otvorenog koda, kako bi bilo ko zainteresovan mogao da analizira način na koji funkcioniše i, što se duboko nadamo, doprinese daljem razvoju.

Za više informacija, kao i za programski kod aplikacije građani mogu da posete github.com/lvazic/glasanje, za prijavu za glasanje hocudaglasam.com, a sva pitanja mogu da pošalju na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari