Koliko desno je dovoljno desno? 1Foto: Medija Centar

Na predstojećim izborima će, kako stoje stvari, učestvovati više od jedne liste koja okuplja različite ekstremno desničarske otpatke, više od jedne liste sa osuđenim ratnim zločincima ili osumnjičenima za iste, odnosno nekih 50 nijansi desnice.

Savez za Srbiju ima veći problem što su to Vučićevi i Bebini projekti, nego što su otvoreno fašistički projekti. Tu takođe ulogu igra i činjenica da zapravo nekih od tih opskurnih tvorevina ne zastupa politike identične nekim članicama SZS. Antimigrantska politika Boška Obradovića se ni najmanje ne razlikuje od Levijatana samo Levijatan svoj rasizam ne krije i ne uvija ga u borbu protiv Vučića. Oni se bave i životinjama pa znaju onu izreku, ne ujedaj ruku koja te hrani.

Srbija 21, kako stoje stvari nije plaćena da se bavi time, nego da širi evropske vrednosti, na izborima koji su sušta suprotnost evropskim vrednostima. Zauzeti promenom imena stranke nacionalne manjine koju ne bi ni pomenuli da nisu u tome uhvaćeni, i zauzeti akvizicijama opozicionih asova koji van parlamenta nemaju dan radnog staža već 20 godina, oni su potpuno smeli ovo sa uma. A uostalom sve je očiglednije da su u pitanju deca istog oca.

Koalicija SJČF (Samo još Čeda fali), koja se okupila oko Srbije 21, je pas koji laje. I ne ujeda.

Čanku su zubi zauzeti, njima se drži za fotelje u Novom Sadu. Oleniku i GDF će da organizuju okrugli sto ili forum, njima jedini poznat oblik borbe i otpora. SMS će podneti amandman.

Možda neko bude i najoštrije osudio.

Građanski front okuplja mahom lokalne pokrete koji su jasni po ovom pitanju ali nemaju nacionalnu vidljivost, infrastrukturu, a ni pristup medijima. Ako uopšte budu imali prave ambicije delovanja na nacionalnom nivou čeka ih dug i naporan put.

Tema nije da li su svi isti, jer nisu. Tema nije da li su izbori demokratski, jer nisu. Nije ni da li ih treba bojkotovati, jer mislim da treba, nezavisno od poziva na bojkot koji dolazi iz opozicije. Nije jedino pitanje to da li će ove liste preći cenzus već koji je naš odgovor na ovo.

Vučiću danas ove grupe služe za fasadu demokratije i učešće na izborima sa unapred poznatim ishodom. Juče su mu služili da vodi hajke protiv neistomišljenika. Sutra hajke mogu da postanu lov, a odredi mogu da dobiju novi zadatak. Ako neko misli da je to nemoguće, samo neka proba da uoči razliku između Vučića i ovih grupa, kao i da proveri koliko ga te grupe kritikuju. Neka i pogleda koga grupe okupljaju.

Ko god ima ambiciju i želji da za početak osvoji vlast, mora da ima smislen odgovor na pretnju koja postoji. Grupe koje imaju jasnu policijsku zaštitu, koje vode hajke, prete, uzimaju zakon u svoje ruke, neće nestati same od sebe.

Desnica od dolaska Vučića na vlast cveta. Stalno nastaju nove organizacije, vraćaju se stare, prave se blokovi i stče se utisak da je sve vreme testirano koliko radikalnu desnicu će građani da prihvate. NVO su usavršile najoštrije osuđivanje saopštenjima do perfekcije i više nisu prava brana od ovoga.

Rezultat izbora će vrlo verovatno da nam daju odgovor na pitanje koga je od više kandidata Vučić izabrao za parlament posle svih testova. Jednog dana će Miša Vacić i njemu slični da budu „cipelareni“ niz ulicu, ali do tog dana ima još vremena. Postojanje problema ne može da se bojkotuje za razliku od izbora.

Autor podkasta Dva i po analitičara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari