Miloš Jovanović: Lista nam je proglašena, ali nije bilo lako 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Uprkos svim problemima, uspeli smo da prikupimo dovoljan broj potpisa za učešće na izborima, i lista nam je proglašena kao validna, kaže za Danas Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije i član političkog pokreta Metla 2020, u okviru kojeg ova stranka izlazi na izbore.

Naime, Republička izborna komisija utvrdila je pre dva dana da koalicija Metla 2020 nije dostavila potreban broj pravno valjanih izjava birača koji podržavaju tu listu za parlamentarne izbore 21. juna i naložila koaliciji da ispravi nedostatke.

Koalicija Metla dostavila je listu od 235 kandidata za narodne poslanike koju je podržalo 10.450 birača, a RIK je utvrdio da su pravno valjane 9.872 izjave i naložio koaliciji da u roku od 48 časova od dostavljanja rešenja otkloni nedostatke i dostavi još 128 izjava birača.

– To je sada rešeno, ispravljeno i naša lista je proglašena valjanom – tvrdi za Danas Miloš Jovanović.

Napominje da će sistem prikupljanja potpisa očigledno morati da se menja jer je, kako tvrdi, izuzetno teško obaviti celu proceduru na valjan način.

– Problem je nastao zato što se prilikom unosa neophodnih podataka i brojeva, odnosno podataka građana, lako dogodi greška, permutuju se dva broja i nastane problem… Posebna priča su notari koji očigledno nisu dovoljno ni plaćeni ni motivisani da rade taj posao… Očigledno je bilo da im je svima preko glave da sede sa nama nedelju i više dana i urade posao. Pogotovo što nije reč o vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. Međutim, uspeli smo to da prebrodimo na kraju. Takođe, moram da naglasim da smo prilikom prikupljanja potpisa koristili sve zaštitne, zdravstvene mere neophodne zbog epidemije. Od rukavica, maski za lice i dezinfekcionih sredstava – napominje Jovanović.

Kada je reč o učešću na lokalnim izborima, predsednik Demokratske stranke Srbije kaže da će pokret Metla 2020 uspeti da se pojavi na biračkim mestima u 50 do 60 mesta u Srbiji.

– Imamo vremena još za prikupljanje potpisa, a s obzirom na to da neće biti terenske kampanje, verujem da ćemo sve snage usmeriti na kandidovanje, tako da očekujem da ćemo učestvovati bar u trećini opština u Srbiji na predstojećim izborima. Moram da naglasim opet da ovaj sistem prikupljanja potpisa za učešće na izborima, na nekim budućim, morao bi da bude promenjen – zaključuje Miloš Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari