Na ponovljenim izborima u Požarevcu SNS ubedljivo pobedio 1Foto: M. V. (Ilustracija)

Na Vidovdan 28. juna u Požarevcu na ponovljenim izborima na tri biračka mesta lista SNS ubedljivo je pobedila.

Dobila je jedan odbornički mandat više u odnosu na prethodnim preliminarnim rezultatima bez tih biračkih mesta kada je u novom sazivu Skupštine grada Požarevca osvojila 48 mandata, tako da će u novom gradskom parlamentu imati 49 odbornika. Gubitnik ovih ponovljenih izbora je GG „Dosta je bilo-suverenisti“, koji su pre ponavljanja izbora imali pet odborničkih, a nako rezultata sa pomenutih izbora dobili su četri mandata i samim tim izgubili mogućnost da samostalno oforme odborničku grupu, zašta im je bilo potrebno pet odbornika. SPS u novom parlamentu ulazi sa 13 odbornika, dok će se u istom naći još, samo, dva odbornika manjinske Vlaške stranke „Most“. I ovoga puta Srpska radikalna stranka nije ušla u lokalni parlament pošto nije prešla cenzus od tri odsto glasova.

Prema rečima Saše Pavlovića, kandidat za odbornika na listi SNS, na osnovu preliminarnih rezultata koje je obradio izborni štab SNS u Požarevcu na sva tri izborna mesta na kojima su ponovljeni lokalni izbori, izborna koalicija na čelu sa SNS-om dobila je najveći broj glasova.

Rezultati na ponovljenim izborima:

Izborno mesto broj 6 Brežane – „Aleksandar Vučić – za našu decu“ – 415 glasova, 93,47  odsto, SPS-JS– 15 glasova, 3,38 odsto

Biračko mesto 25 – „Aleksandar Vučić – za našu decu“ – 246 glasova, 69,89 odsto, SPS-JS 52 glasa, 14,77 odsto

Biračko mesto 26 – „Aleksandar Vučić – za našu decu“ – 293 glasa, 73,43 odsto, SPS-JS 52 glasa, 13,03 odsto

Prema dosadašnjim rezultatima koje je prikupio izborni štab SNS u Požarevcu, a nakon ponavljanja izbora na ova tri mesta, naprednjaci su osvojili 49 mandata, SPS-JS 13, Vlaška stranka „Most“ 2 i Suverenisti 4 mandata.

Gradska izborna komisija koja je na sednici održanoj istog dana kada su završeni ponovljeni izbori proglasila je konačne rezultete ponovljenih izbora a zatim i ukupne konačne rezultate.

Pema njihovom izveštaju na tri biračka mesta gde su se ponovili izbori bilo upisano 2. 886 birača, od čega je glasalo njih 1. 195 ili 41,40 odsto od upianih. Od tog broja na biračkim mestima bilo je 1.165 važećih listića i 30 nevažećih. Van biračkih mesta glasalo je 58 glasača. Najviše glasova osvojila je lista SNS za koju je glasalo 954 glasača ili 79, 83 odsto. Drugi je bio SPS sa 139

glasova(9,95%), a treći GG”DJB-suverenisti koji su imali 42(3,51 odsto) glasa. Manjinska vlaška stranka “Most” osvojila je 32(2,67 odsto) glasa a SRS samo 18(1,50 odsto).

Prema izveštajii GIK-a objavljeni su konačni rezultati lokalnih izbora gde je od 69. 668 upisanih birača u biračkim spiskovima glasalo 35. 032 glasača što čini ukupnu izlaznost od 50,28 odsto.

Važećig listića bilo je 33. 178, a nevažećih 1. 854 ili 4, 52 odsto od ukupno glasalih. Članovi biračkih odbora na terenu su omogućili da 1. 556 građana ispuni svoju građansku dužnost van biračkih mesta. Prema tom izveštaju najubedljiviji rezultat ostvarila je lista oko SNS koja je osvojila ukupno 22. 838 glasova ili 65, 19 odsto. Druga je lista SPS-JS sa osvojenih 6. 196 (17,68 odsto) a treća je lista “GG”DJB-suverenisti koja osvojila 2. 283 (6,51 odsto). Vlaška stranka “Most” dobila je 982 glasa(2,80 odsto) što joj je omogućilo da kao manjinska stranka uđe u gradsku Skupštinu sa dva odbornika. Jedino lista SRS nije uspela da uđe u novi saziv gradskog parlamenta pošto je osvojila nedovoljan broj glasova za ulazak, samo 878 (2,50 odsto).

Po svemu sudeći ovi rezultati neće biti konačni pošto je lista “GG” DJB-suverenisti najavila podnošenje prigovora GIK-u jer sumnjaju u rad biračkih odbora na pomenuta tri izborna mesta, jer tamo nisu imali konrolore, a i sami rezultati su indikativni. Prema rečima koordinatora DJB u Požarevcu i prvog na njihvoj listi Slobodana Vasića njihova lista podneće će prigovor sa svim argumentima, a ako GIK ne prihvati taj prigovor pravdu će tražiti na Upravnom sudu

– Izražavamo otvorenu sumnju na regularnost izbornih rezultata na ponovljenim izborima na tri biračka mesta. Indikativno je da na biačkom mestu br. 6 u naselju Brežane izađe 440 birača što čini izlaznost od preko 60 0dsto, kada se zna da je pre nedelju dana izlaznost tamo bila ispod 50 odsto. Uvek je na ponovljenim izborima izlaznost bila manja što se vidi na ostala dva biračka mesta gde je bila nešto visa od 35 odsto. Još je čudnije da je SNS od 440 glasača tu osvojila 415 glasova što čini preko 93 odsto. Čudno je i to da je bilo samo 2 nevažeća listića ili 0, 45 odsto, a ukupan trend je skoro pet posto. Mi nismo imali kontrolore pa ćemo tražiti uvid u izborni mateijal da proverimo da li nam se nisu zagubili naši glasovi ili nevažeći listići, pošto se to u velikoj meri na ovim izborima dešavalo. Sumnja je još veća jer nam je falilo samo 22 glasa za peti mandate pa mislimo da je neko režirao konačne rezultate – rekao je Slobodan Vasić.

On je dodao da se nada da će GIK prihvatiti njihovu argumentaciju, a ako je ne prihvati uputiće žalbu Upravnom sudu a ista komisija moraće da kompletnu dokumentaciju prosledi njemu, koji će doneti konačnu odluku, kao što je doneo kada se lista DJB njihovom odlukom našla na glasačkom listiću za lokalne izbore u Požarevcu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari