'Ne da(vi)mo Beograd': Izbori namešteni, Beograd jasno rekao "Ne!" diktaturi 1Foto: BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/MO

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ (NDMBGD) je večeras saopštila da su današnji izbori u Srbiji bili „namešteni“, da „ne odslikavaju izbornu volju građana i građanki“, ali da izlaznost, za koju procenjuju da je manja od 50 odsto, znači da većina građana ne pristaje na „lažirane izbore“.

NDMBGD smatra da mala izlaznost u glavnom gradu Srbije predstavlja „jasnu poruku da naš grad ne pristaje na diktaturu naprednjačkog režima (SNS)“.

Mali odziv birača u Beogradu ta politička opcija smatra znakom da je opoziciona kampanja bojkota naišla na razumevanje i podršku gradjana, te NDMBGD najavljuje da će odmah posle izbora „nastaviti rad na stvaranju kritične mase koja će moći da se suprotstavi režimu“.

„Činjenica da nijedna opoziciona izborna lista nije ostvarila rezultat veći od prethodno spuštenog cenzusa od tri odsto, koji je bio pokušaj pravljenja privida pluralizma u Skupštini, govori da smo na pragu uvodjenja jednopartijskog sistema. Manipulacija sa satelitskim listama, prikupljanje potpisa i direktna pomoć koju je veliki broj listi imao od strane Srpske napredne stranke je samo potvrdila besmisao izborne farse“, piše u saopštenju.

„Ne da(vi)mo Beograd“ ocenjuje da su tokom izbornog procesa mogle da se vide neregularnosti zbog kojih su pozivali na bojkot izbora.

„Videli smo kontrolu i zloupotrebu medija, ucene i pritiske na birače, zloupotrebu javnih resursa za potrebe vladajuće partije, kao i nepravilnosti na sam dan izbora koje su, prema organizaciji CRTA, utrostručene u odnosu na 2016. godinu. Takodje, niko od učesnika izbora nije se osvrtao na upozorenja stručnjaka na rizik od pandemije KOVID-19, a posledice ovoga ćemo tek osetiti“, upozorava NDMBGD u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari