Niko ne haje za "ultimatum" DJB 1

Opozicione partije koje su se odlučile za izlazak na glasanje 21. juna ne haju puno za „ultimatum“ pokreta Dosta je bilo i neće promeniti odluku i bojkotovati izbore.

Predstavnici Pokreta slobodnih građana i Nove stranke za naš list kažu da ih ne zanima stav bivšeg ministar u vladi Aleksandra Vučića i da njihova odluka ne zavisi od drugih organizacija već od procene šta je u ovom trenutku najbolji način za suprotstavljanje Vučićevom režimu.

Pokret DJB dao je u ponedeljak rok od 48 sati „celoj opoziciji da se vrati na originalni dogovor o bojkotu i da otkaže učešće na predstojećim izborima na svim nivoima“.

Ovaj rok ističe danas (sreda) u 12 sati posle čega će DJB doneti odluku o tome hoće li ili ne izaći na republičke izbore. DJB je kako su saopštili za republičku listu sakupio 10.4000 potpisa.

„Kao što smo najavili kada smo krenuli u prikupljanje potpisa, nećemo dozvoliti da bilo ko napravi budale od nas i konačnu odluku o izlasku na izbore ćemo doneti nakon što prikupimo potpise“, navode između ostalog u DJB.

Kako podsećaju, bojkot je prvo načeo SZS tako što su na izbore izašli Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, i „1 od 5 miliona“.

„Bojkot je na kraju dotukao Sergej Trifunović iz PSG. Uz njih se na različite načine šlepaju i Boris Tadić, Zoran Živković i članovi DS-a na lokalima, po različitim grupama građana“, navode u DJB.

Lider Nove stranke Zoran Živković za Danas kaže da ga apsolutno ne interesuje bilo kakav stav bivšeg Vučićevog ministra.

– Ne prepoznajem politiku u tome što DJB radi. A za borce protiv vakcinacije, 5G mreže i protiv drugih zabluda nemam vremana da se bavim jer Srbija ima mnogo važnije stvari da reši – odgovorio je Živković.

Član Predsedništva PSG Pavle Grbović čestita DJB na prikupljenim potpisima.

–  To je ozbiljan posao i veoma naporan ukoliko ga radite na častan način. Što se tiče „ultimatuma“, o tome nismo razgovarali niti ćemo jer naša odluka o učešću na izborima ne zavisi od drugih organizacija već od naše procene da je to u ovom trenutku najbolji način da se suprotstavimo režimu Aleksandra Vučića a Srbiji predstavimo alternativu – navodi Grbović za naš list.

Portparol SDS Konstantin Samofalov navodi da je u okolnostima u kojima je deo opozicije već uveliko u pripremi za lokalne izbore, ovakav zahtev besmislen i ne doprinosi ni na koji način jedinstvu opozicije te da je očigledno da je to zahtev samo u funkciji populizma i medijske predstave, a ne stvarnog povratka jedinstva.

– Jedinstvu bi doprinosilo samo da smo napravili dogovor da svi bojkotujemo republičke i svi izlazimo na lokalne. Tada bismo istovremeno osporili legitimitet Vučićeve vlasti, a s druge strane je ozbiljno uzdrmali i manjim pobedama i što je najvažnije ne bismo ostavljali građane na cedilu i odgovorno bismo se ponašali prema mogućnosti za osvajanje svakog prostora slobode. Različit stav o lokalnim izborima je inicijalno i doveo do podela unutar opozicije i dalje nismo čulo nijedan ozbiljan argument kako odluka o bojkotu lokalnih izbora doprinosi borbi protiv ovog režima i borbi za bolji život građana i kakve veze imaju lokalni izbori sa legitimitetom Vučićeve vlasti, kada se već bojkotuju republički. Što se tiče republičkih izbora, mi smo svakako ostali pri odluci o bojkotu. Tako da dojučerašnji Vučićevi koalicioni partneri ne bi trebalo da drže lekcije opoziciji, a da im je stvarno stalo do jedinstva a ne jeftine farse, pozvali bi na prekid bojkota lokalnih izbora jer je to upravo tačka podela – zaključuje Samofalov za Danas.

Komentarišući politički potez DJB politički analitičar Boban Stojanović za naš list kaže da DJB gubi svoju poziciju i praktično već sada zna da će te potpise predat, ali da razume potez sa „ultimatumom“ jer se sada to predstavljao kao poslednja borba za ujedinjenje opozicije.

– DJB je svoje odluke stavio pod uticaj nekih drugih partija i pokreta. Može se razumeti želja da svi budu u bojkotu, ali ovako DJB gubi svoju poziciju i praktično već sada znaju da će te potpise predati. Odnosno da ovi koje oni pozivaju neće odustati od izlaska na izbore, naravno pod uslovom da formalno uspeju da se kandiduju u preostala tri dana. Izlazak na izbore samo zato što neko drugi izlazi nije baš dobar potez, ali razumem potez sa „ultimatumom“ jer se sada to predstavljao kao poslednja borba za ujedinjenje opozicije – zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari