Novi izborni ciklus pripremiti bez nasilja 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

U kući Žena u crnom održana je u sredu uveče neformalna rasprava o izborima između učesnika koje je predstavljala Srbijanka Turajlić, ispred Pokreta slobodnih građana, Rade Veljanovski ispred Građanskog demokratskog foruma i Aris Movsesijan iz Nove stranke, dok su u ime bojkotaša učestvovale Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd i Biljana Stojković iz Građanskog otpora.

Razgovor je moderirala novinarka Tamara Spaić, koja je na početku naglasila da su izbori neustavni.

Odgovarajući na takvu tvrdnju, Srbijanka Turajlić je kontrapitanjem, da li se svakim udahom i izdahom, zapravo, krši Ustav jer je to, prema njenoj oceni opšte mesto.

Takođe, Turajlić je postavila postavila pitanje, da li je za rušenje aktuelne vlasti izbor revolucija na ulicama ili izlazak na izbore, napomenuvši da smatra da je učešće na izborima i borba protiv režima kroz institucije, bez obzira na neregularnost i nedemokratičnost, ipak, bolje rešenje.

Srbijanka Turajlić je istakla da, ukoliko, bude revolucije i onih koji bi je izveli, ona je prva za to i učestvovaće u tome, ali je naglasila da joj se čini da to nema ko da izvede.

Takođe, članica Političkog saveta PSG rekla je da nema nameru da učestvuje u istom taboru i performansima SZS u kojoj je član lider Dveri, jer sa tom politikom, naglasila je, ne može da se poistoveti ni u jednom delu.

Biljana Đorđević iz NDB odgovorila je Srbijanki Turajlić da je postavka, revolucija na ulici ili borba kroz ulazak u institucije sistema, lažna dihotomija.

Navela je da ova organizacija nakon izbora i preporučenog bojkota priprema niz akcija koji bi postepeno doveli do novog izbornog ciklusa, bez nasilnih uličnih revolucija.

Aris Movsesijan iz NS istakao je da je kampanja bojkota izbora izuzetno teška i skupa u odnosu na kampanju za izbore.

On je naveo primer Aleksandra Obradovića, zviždača iz Krušika, upitavši šta se danas dogodilo i promenilo u odnosu na njegovu hrabru sudbinu i dela.

Rekao je da društvo još nije spremno za takve poduhvate. Upitao je i da li bi javnost uopšte znala za Boška Obradovića, lidera Dveri i njegove činove i postupke da nije bio poslanik odnosno učestvovao u radu Skupštine Srbije.

Zaključio je, između ostalog, da bojkot zatvara prostor da se novi ljudi u politici etabliraju.

Biljana Stojković iz Građanskog otpora istakla je da su građani, s obzirom na celokupnu situaciju, primorani na bojkot kao najbolji odgovor na izborne uslove.

Dodala je da su svi učesnici izbora na neki način korumpirani od strane Aleksandra Vučića, jer njemu, za legitimnost izbora, odgovara što veći broj učesnika.

Rade Veljanovski iz GDF odgovorio je na ovakve tvrdnje da su izborni uslovi i katastrofalna situacija u društvu odavno prisutni i da je Vučić samo ušao u razgažene cipele prethodnih vlasti. Istakao je da bi presrećan ako bi, recimo, PSG ušao u institucije sistema, jer bi jedino na taj način, prava opozicija bila svedok onoga što se tamo dešava.

Srbijanka Turajlić je navela da je učešće na izborima važno kako bi jedna stranka mogla da preživi i opstane jer su troškovi za to neophodni.

Na to je odgovorio Radomir Lazović iz NDB koji je naveo da su i oni pokret, odnosno organizacija, poput PSG, koji bojkotuju izbore a, ipak, smatraju i uveliko preživljavaju i bez ulaska u institucije sistema.

Biljana Stojković pokrenula je priču, potom, o tome kako je Vučić prihvaćen od međunarodne zajednice zbog toga što se od njega očekuje priznanje kosovske nezavisnosti.

Bojkot kao odgovor na režim bi, prema njenim rečima, bio istoj toj međunarodnoj zajednici snažan signal da predsednik Srbije nema legitimitet unutar društva.

Zaključila je da nestabilnost u nestvarnim demokratijama izaziva promene, o čemu svedoče brojna iskustva iz istorije političkih odnosa u svetu.

Rade Veljanovski je na to odgovorio da se vaninstitucionalna borba pokazala kao neuspešna.

On je istakao pitanje Kosova, uticaja Rusija na ovdašnje prilike, u kontekstu Vuka Jeremića i Boška Obradovića, odnosno SZS, kao vrlo problematične za borbu protiv Vučića.

Na to je odgovorila Biljana Đorđević tvrdnjom da je konsenzus za bojkot zasnovan ne na ideološkoj ravni već kao akcija za smenu režima.

Vesna Pešić, koja podržava izlazak na izbore, odnosno PSG, istakla je sopstveno iskustvo borbe protiv režima Slobodana Miloševića kroz institucije, podsetivši da su tadašnji opozicionari okupirali Skupštinu čime je njihova borba bila vidljiva.

Zaključila je da bojkot ne postoji, da je to, kako je rekla, jedna izmišljotina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari