Pokret Metla se u Zrenjaninu bori za vodu, vazduh i zemlju 1Foto: Promo

Pokret Metla 2020. izlazi na izbore, jer kako kaže nosilac liste u Zrenjaninu Zoran Sandić, žele da se za političke ideje i normalizaciju prilika u Srbiji bore „sa obe ruke“ , kroz institucije ali i van njih, ako drugog demokratskog načina nema.

Pokret okuplja iskusne političare iz DSS-a i neka nova lica. Teme kojima su posvećeni su voda, vazduh i zemlja što spadaju u bolne tačke u Banatu, s obzirom na višegodišnju zabranu pijaće vode, zabrinjavajuće raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i brojne zagađivače vazduha.

Zašto bojkot nije bio opcija?

Smatramo da je demokratski legitimna ideja bojkota bila u dobroj meri ishitrena, politički i organizaciono neutemeljena i da je više štetila opoziciji nego vlasti. Nadu da treba učestvovati nam je dalo to što smo imali vrlo dobar odziv građana prilikom prikupljanja potpisa za kandidovanje i što smo u nenormalnim uslovima dobili snažnu podršku.

Kako sprovodite kampanju i da li su ovo uopšte pravi izborni uslovi?

Nikada u Srbiji izborni uslovi nisu bili jednaki za sve, niti su učesnici bili ravnopravni. Danas su sigurno na najnižem nivou, ne samo zato što se održavaju u jeku pandemije i što su pomereni nakon vanrednog stanja. Regularnost je ozbiljno narušena zbog nekontrolisanog novca kojim raspolaže vlast i zbog strogo kontrolisanih medija.

Zabrinjava nas pritisak na birače, čiji se glas otvoreno, sa 100 evra ili prikriveno kupuje ili se iznuđuje ucenom i radnim mestom. Uprkos svemu, smatramo obavezom da i u takvim uslovim ponudimo izbor, zbog onih koji mogu i hoće da se odupru pritisku vlasti. Naša kampanja je klasična i moderna. Direktni kontakt sa biračima i korišćenje interneta i društvenih mreža.

Pratite li aktivno šta vlast jeste, a šta nije uradila tokom vanrednog stanja?

Bilo je ozbiljnih grešaka, ali zahvaljujući odgovornosti građana, a naročito požrtvovanom radu skoro celokupnog zdravstvenog sistema, izborili smo se sa pandemijom. Vlast je kasno reagovala i nije blagovremeno opremila ustanove sredstvima zaštite.

Druga velika zamerka je propagandno-politička zloupotreba pandemije. U tome je naročito prednjačio onaj čije su ingerencije, po Ustavu, bile najmanje, predsednik države. Zaraza u Zrenjaninu, na sreću, prolazi bez žrtava, sa malim brojem obolelih.

Ipak smo morali oštro da reagujemo na organizovanje licitacije poljoprivrednog zemljišta, kad joj vreme nije. Velika većina zainteresovanih bojkotovala je licitaciju, poštujući mere, a lokalna vlast ju je iskoristila da neko njima blizak, pod neregularnim uslovima, ućari.

Po čemu će vas birači upamtiti i zašto da biraju baš Metlu?

U Srbiji izbori nisu provera političkog opredeljenja, već način da se po svaku cenu sačuva vlast. Zato što vlast donosi ogromne lične privilegije. Zato smo na prvo mesto stavili borbu za obuzdavanje partijske i lične moći, izbore na ime i prezime i strogo kažnjavanje svih oblika korupcije, kao direktne posledice partokratije.

Zrenjanin je „školski primer“ kako se javni interes podređuje partijskom i ličnom. Korumpirana vladajuća većina u Gradskoj skupštini, nezakonitom Odlukom je omogućila tek osnovanoj privatnoj firmi, bez ikakvih referenci, da gradi fabriku vode.

Time je amnestirala sve direktne aktere sumnjivog i neostvarivog projekta. Slično je nezakonito odobrena lokacija za kinesku fabriku guma „Linglong“. Naš pokret u Zrenjaninu je u svoje ciljeve postavio sprečavanje sličnih koruptivnih malverzacija i završetak niza višedecenijskih projekata, simbola nemoći i neodgovornosti u šta spadaju zdrava voda, obilaznica, bolnica, gradska jezera.

Borićemo se za zdrav vazduh i već smo pokrenuli inicijativu za zabranu kafilerije, a zahtevaćemo da se spreči gradnja bilo kojih privrednih objekata, ako nisu ispunjeni svi zakonski ekološki uslovi. Na sve načine borićemo se za očuvanje zdravog i plodnog poljoprivrednog zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari