Pravila kampanje na Javnom servisu 1Foto: D. Majstorović

Radio-televizija Srbije (RTS) objavila je večeras kako će izgledati program Javnog servisa tokom predizborne kampanje, navodeći da će programska šema prilagođena izborima biti podeljena na urednički i obavezni deo.

Obavezni deo su emisije u kojima liste, čija je kandidatura na parlamentarnim izborima prihvaćena, imaju garantovan i ravnopravan vremenski prostor da predstave svoje planove, programe i ponudu biračima u razgovoru sa novinarima RTS ili dostavljanjem sopstvenog materijala pripremljenog za emitovanje.

Uslov da taj materijal bude emitovan je da zadovoljava tehničke i sadržinske standarde koje je propisalo uredništvo Javnog servisa, navodi RTS.

Obavezno predstavljanje lista na parlamentarnim izborima obaviće se u posebnim emisijama na Drugom programu televizije u trajanju od 30 minuta i u emisiji „Magazin“ na Prvom programu radija, a emisije će biti postavljene i na internet portal RTS, u posebnu rubriku posvećenu izborima.

Redosled će biti utvrđen žrebom u prostorijama RTS, u prisustvu predstavnika lista koji za to izraze želju, dan posle zaključivanja procesa proglašenja izbornih lista.

Urednički deo predizbornog programa na RTS su emisije na radiju i televiziji koje uređuju i vode novinari Javnog servisa i u koje se politički akteri, analitičari i kandidati pozivaju shodno novinarskim i profesionalnim normama, uz poštovanje važećih zakona i propisa.

Kriterijum za poziv u urednički deo predizbornog programa su urednička procena, dosadašnji status u parlamentu i rezultati na ranijim izborima, kao i istraživanja javnog mnjenja, a prednost imaju liste koje je prihvatila Republička izborna komisija (RIK).

U uredničkom delu televizijskog programa, RTS će izbore pratiti u emisijama „Upitnik“, „Oko“, „Četvrtkom u devet“, „Šta radite bre“, „Reč na reč“, kao i u Dnevniku 2, u posebno izdvojenom bloku za predizbornu kampanju.

Javni servis mže u posebnom bloku u emisijama Dnevnik 2 i „Šta radite bre“ da emituje materijale koje dostave predstavnici izbornih lista, prema odluci urednika emisije.

U debatnim emisijama „Upitnik“, „Četvrtkom u devet“, „Oko“ i „Reč na reč“ urednici pozivaju učesnike na izborima i biraju teme za razgovor vodeći računa da zadovolje javni interes i obezbede maksimalnu ravnopravnost svih prijavljenih lista.

U televizijskoj debati „Reč na reč“, koju RTS radi u saradnji sa Cesidom prema već uobičajenim pravilima, učesnici imaju ravnopravne uslove i jednako vreme za odgovore na ista pitanja.

Učesnici u svim predizbornim emisijama na RTS dužni su da poštuju pravila debate, a RTS unapred najavljuje da će mikrofon biti uključen samo onom kandidatu kojem je moderator dao reč, kako bi se izbeglo da predstavnici lista u emisiji govore uglas, što onemogućuje birače da steknu dobar utisak o izbornoj ponudi, navodi Javni servis.

Učešće u televizijskim debatama na RTS nije zagarantovano i obavezno, a liste same odlučuju koga će poslati da ih zastupa ako su pozvane u debatu.

Prvi program Radio Beograda svakodnevno prati predizborne aktivnosti političkih stranaka i emituje izborne hronike u centralnoj informativnoj emisiji „Novosti dana“.

Utorkom i četvrtkom, počev od 28. maja, u terminu emisije „U središtu pažnje“ na Prvom programu Radio Beograda emitovaće se debatne emisije u kojima učestvuju predstavnici političkih stranaka čije je liste potvrdila RIK.

U ostalim informativnim emisijama RTS, kao i na internet portalu, predizborna kampanja pratiće se shodno odlukama uredništva Informativnog programa RTS, uz striktno poštovanje zakona i propisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari