RIK: Novi izbori na 117 biračkih mesta 1Foto: BETA/Narodna skupstina Republike Srbije/DS)

Republička izborna komisija (RIK) donela je odluku da ponovi glasanje na 117 biračkih mesta, na kojima se ne mogu utvrditi rezultati parlamentarnih izbora održanih 21. juna.

Na tim biračkim mestima utvrđena je zapisničko-logička greška, odnosno broj listića u kutiji bio je veći od broja birača koji su glasali. Izbori će se ponoviti u Beogradu – na biračkim mestima 30 na Vračaru, 91 u Zemunu, 76 i 99 na Novom Beogradu, 11 u Obrenovcu, 39 u Rakovici, 13 i 25 na Čukarici.

Izbori će biti ponovljeni na dva mesta u Bačkoj Topoli, po jednom u Subotici, Zrenjaninu, Sečnju, Alibunaru, Beloj Crkvi, Vršcu, Inđiji, Beočinu, Temerinu i Opovu, na tri mesta u Plandištu i tri u Novom Sadu.

Izbori će se ponoviti i na dva biračka mesta u Rumi i u Sremskoj Mitrovici, tri u Krupnju, po dva u Loznici i Ljuboviji, tri u Šapcu, šest u Valjevu, dva u Ubu, tri u Smederevu, po jednom u Smederevskoj Palanci, Golupcu, Malom Crniću, Petrovcu na Mlavi, Požarevcu i Rekovcu.

Izbori u Kragujevcu će se ponoviti na devet biračkih mesta, po tri u Jagodini, Tutinu, Djenici i Prijepolju, po jedno u Knjaževcu, Soko Banji, Požegi, Užicu, Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Prokuplju, Bojniku, Vlasotincu i Ražnju.

Izbori će se ponoviti na četiri mesta u Merošini, četiri u Novom Pazaru, četiri u Bujanovcu, dva u Lebanu, dva u Vranju, dva u Surdulici, dva u Aleksincu, dva u niškoj opštini Pantelej i jednom na Medijani.

Predstavnik Republičkog zavoda za statistiku Vlada Šutić rekao je da su sva ta biračka mesta sa istom greškom – ima više glasačkih listića u kutiji nego birača koji su upisani da su glasali.

Najveća rasprava na sednici vodila se oko toga da li sa tih spornih biračkih mesta treba otvarati džakove i vršiti uvid u materijal, ili samo posmatrati zapisnike biračkih odbora.

Podpredsednica RIK Željka Radeta istakla je neophodnost uvida u birački materijal, odnosno uvid u materijal u džaku i smatrala je da se listići moraju prebrojati, a da je neozbiljno da se samo na osnovu zapisnika ponavlja glasanje.

Ona je ukazala da je na jednom biračkom mestu na Vračaru nekoliko puta prepravljan zapisnik i da se morao izvršiti uvid u materijal.

Članica RIK Snežana Rakočević rekla je da se za greške ne može okrivljavati vlast, jer je na biračkom mestu u odboru 20 ljudi i učesnici izbora na biračkim mestima imaju svoje predstavnike i reč je o greškama koje se dešavaju pri prebrojavanju i nesnalaženju zbog naknadnih upisa, koji nisu u izvodu.

„Da ne bude sada da se pravi cirkus od izbora, da se ovde nešto mulja, svi predstavnici i stalnog i proširenog sastava RIK su pratili sve od početka do kraja“, poručila je Rakočević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari