RIK odbacila prigovore birača na rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji 1Sednica RIK-a Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je prigovore birača na rešenje od 11. maja o nastavku sprovođenja izbornih radnji, jer su neblagovremeno podneti i odbila prigovore Suverenista da je povređeno biračko pravo glasača i donela odluku o ponavljanju izbora na jednom biračkom mestu u Beogradu.

Kako je rečeno, 12 prigovora predato je 18. i 19. juna, a rok je istekao 12. juna.

Zamenica predsednika RIK Željka Radeta rekla je da se prigovori koji se odnose na istu stvar ne mogu spajati, jer su ih podneli različiti birači, da to nije moguće po Zakonu o upravnom postupku i da se za svaki prigovor mora doneti odvojeno rešenje.

Kako je predsednik RIK Vladimir Dimirjević, Komisija je raspravljala o velikom broju prigovora koji su predati u kesi 22. juna, direktno na prijavnici RIK.

Dimitrijević je ocenio da je to do sada nezabeležen način predaje prigovora, ali da su oni blagovremeno predati.

Ti prigovori odnosili su se na različite gradove i biračka mesta, ali na istu stvar i u njima se navodi da je došlo do ozbiljnih povreda na biračkom mestu na štetu liste Suverenisti i RIK je te prigovore odbio.

Predstavnici Suverenista podneli su nekoliko stotina prigovora – 98 u Novoma Sadu, više od 132 u opštini Palilula, 70 u Zrenjaninu, više od 100 na Čukarici, 87 na Zvezdari, 74 u Pančevu i brojne prigovore na biračkim mestima u drugim gradovima.

Da je broj neiskorišćenih listića u džaku različit od broja nevažećih listića koji je uveden u zapisnik, da je lista Suverenisti dobila veći broj glasova prema listićima koji se nalaze u džaku u odnosu na broj u zapisniku, da je u džaku manji broj listića na kojima je zaokružena lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ nego u zapisniku i da je više listića bilo u džaku, nego što je dodeljen određenom biračkom mestu.

U materijalima je bio po jedan primerak prigovora, pa je Radeta negodovala zbog toga i tražila da se prilože svi prigovori i uz njih fotokopija zapisnika sa biračkog mesta.

Tvrdnju da bi trebalo da se dostave svi prigovori i da se za svaki prigovor donese pojedinačno rešenje podržala je i članica RIK Nikolina Lipovšek.

Ona je predložila da Komisija otvori džakove i utvrdi da li je prigovor tačan.

Dimitrijević je tvrdio da je u prigovorima reč o istovetnom pravnom osnovu.

Građanka Jelena Nikolić podnela je prigovor, jer nije mogla da glasa na biračkom mestu broj 9 na Paliluli, pošto se pored njenog imena neko potpisao, potpisom na kojem piše njeno ime, pa je konstatovano da se na tom biračkom mestu izbori moraju poništiti, birački odbor raspustiti, a glasanje ponoviti.

Radeta je rekla da je još na dva mesta u Beogradu javljeno da je birački odbor napravio grešku i pomešao ljude sa istim imenom, a različitim matičnim brojem.

Članica RIK Nikolina Lipovšek tražila je da se izbori ponište na svim biračkim mestima u opštinama Voždovac i Čukarica zbog nepravilnosti na brojnim biračkim mestima, ali taj predlog nije uvršten u dnevni red.

Sednica RIK počela je oko pola sata posle ponoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari