RIK odbacio 276 prigovora birača na Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji 1Foto: Dosta je bilo (Arhiva)

Republička izborna komisije (RIK) odbacila je kao neblagovremene 276 prigovora birača na Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike Narodne skupštine.

Odbijeni su 134 prigovora birača od 15. juna, kao i 142 prigovora birača od 16. juna.

Predsednika RIK-a Vladimir Dimitrijević naveo je da su prigovori podneti nakon više od 24 sata od proglašavanja i prigovore je odbacio kao neblagovremene.

Na sednici je odbijen kao neosnovan prigovor Ruske stranke na Rešenje o odbijanju predloga da se toj stranci utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine.

„Pri razmatranju pitanja da li je osnovni cilj te stranke zaštita i zastupanje interesa ruske nacionalne manjine, mi ne možemo sa sigurnošću konstatovati na osnovu uvida u sam program, da su programski ciljevi definisana kao opšti politički ciljevi i svakako nisu dovoljno specifični da bi se na osnovu njih došlo do zaključka da je u pitanju stranka koja se pretežno bavi zaštitom interesa ruske nacionalne manjine“, kazao je Dimitrijević.

Na sednici je razmatrano na koji način će zaraženi korona virusom i osobe koje borave u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženom osobom glasati.

Član RIK-a Miljan Karličić predložio je da se osobe pozitivne na taj virus jave svom biračkom odboru do petka, 19. juna i dodao je da smatra bezbednim da birački odbor bude u kontaktu sa zaraženim osobama uz mere distanciranja.

Kako je naveo, član biračkog odbora bi mogao da prazan listić ostavi „na stolu“ gde bi ga kasnije i pokupio, kada osoba glasa i na tom mestu ostavi popunjen glasački listić.

Dimitrijević je kazao da će preporuke Kriznog štaba, o merama zaštite na biračkim mestima, biti prosleđene svim radnim telima, koji će proslediti biračkim odborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari