SDA i zvanično u izbornoj trci 1Foto: FoNet / Dragan Antonić

Predajom lista za parlamentarne i lokalne izbore SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i zvanično je ušla u izbornu trku, bez obzira što je zahtevala da izbori budu održani „najranije 6. septembra ove godine“.

Za parlamentarne izbore lista, podržana na više od osam hiljada potpisa građana, nosi naziv „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“ i ima 27 kandidata. Prvi na listi je aktuelni poslanik Enis Imamović, a kandidati su iz Novog Pazara (12) i tri opštine u kojima SDA računa na učešće u vlasti: Tutina i Sjenice sa po šest kandidata i tri iz Prijepolja.

Nakon predaje liste, Imamović je ocenio da SDA „predstavlja autentičnu sandžačku opciju, koja ne želi da sudbinu građana Sandžaka prepusti izvršiocima velikosrpske politike“ i ponovio da je „velikosrpska ideologija dokazana opasnost za biološki opstanak Bošnjaka i u Sandžaku“, pa građani imaju izbor „između Sandžaka i velike Srbije“:

– Naš program je dosledan našoj politici svih ovih decenija i od toga ne odustajemo. Decentralizacija Srbije, specijalni status za Sandžak i vraćanje statusa naroda Bošnjacima, naša su poznata načela.

Dan nakon predaje liste za parlamentarne izbore, predata je i ona za lokalne na koje SDA izlazi sa platformom „Novi Pazar – glavni grad Sandžaka“.

– Platformom smo definisali viziju i pravce razvoja Novog Pazara u kojem će odlučivati građani bez direktiva sa strane. Naša misija je stvoriti dobro i sigurno mesto za život, a to ćemo postići privrednim razvojem i zakonodavnim okvirom koji iziskuje srednji nivo vlasti, institucijama i atributima koje nosi jedan glavni grad – rekao je kandidat za odbornika i do pre mesec dana pomoćnik novopazarskog gradonačelnika Emir Ašćerić.

Lista ima 47 kandidata za odbornike, sa više od 40 odsto žena i isti procenat mladih. Ni na jednoj listi nema partijskog lidera, ali među kandidatima za gradske odbornike je Ugljaninova ćerka.

Na obe liste su Imamović i generalni sekretar stranke Ahmedin Škrijelj.

Upravo redosled imena ove dvojice mladih kadrova, nastavio je spekulacije o stanju u toj stranci. Imamović je ispred Škrijelja, što se komentariše kao zaustavljanje „struja koje zagovaraju albanizaciju Bošnjaka“ unutar te partije i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), u kojem Ugljaninovi kadrovi čine većinu.

Zna se i u kojim kolonama će biti politički takmaci sa ovog prostora. Sandžačka demokratska partija (SDP), čiji osnivač je Rasim Ljajić, na listi je sa SNS, dok je Stranka pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića u koaliciji sa Demokratskom partijom Makedonaca.

Poslednjih dana SPP su podržali Građanski pokret Roma Srbije (GPRS) i Unija „Most“, koja okuplja manjinske stranke, udruženja građana i predstavnike dijaspore. Predstavnici ove dve organizacije su SPP prepoznali „kao stožernu stranku svih nacionalnih zajednica“, kao i da je „jedini put za ostvarivanje svih ciljeva i zagarantovanih prava kroz zajedničku borbu“.

Lista SDA Sandžaka će se samostalno boriti za mesta u državnoj skupštini.

Kada su u pitanju lokalni izbori u Novom Pazaru, Gradska izborna komisija (GIK) proglasila je četiri liste :“Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“, „Akademik Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja“ i „Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu“ i „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“ i na njima se nalazi 188 kandidata za 47 odborničkih mesta.

Bez obzira što SDP važi za najveću bošnjačku stranku, njena lzborna lista u Novom Pazaru je multietnička. Takva lista je i u Prijepolju, jer Ljajić smatra „da nije dobro formiranje jednonacionalnih blokova“.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari