SDA Sandžaka posle 24 godine izgubila apsolutnu vlast u Tutinu 1Foto: SDA Sandžaka (arhiva)

SDA Sandžaka, na poslednjim lokalnim izborima, posle 24 godine, izgubila je apsolutnu vlast u Tutinu.

Od 37 odborničkih mesta,ta stranka je osvojila 18, a to znači da bez ušeća opozicije nema konstituisanja nove lokalne vlasti.

Ta partija je dobila najviše odborničkih mandata,10 od 39 odbornika, i u Sjenici.

Nedovoljno, za vladanje bez koalicije.  Od postojanja, ova partija je u Novom Pazaru zabeležila najlošiji rezultat.

Osvojila je devet mandata ili četiri manje nego na prošlim izborima.Jedino je zadržana „mera“ u državnom parlamentu,sa dva poslanička mandata.

Posle proglašavanja izbornih rezultata,partija Sulejmana Ugljanina se nije oglašavala.

Jedan lokalni portal objavio je da je Ugljaninu stigla čestitka za uspeh na izborima od predsednika nevladine organizacije „Kosovo za Sandžak“ Ismeta Azizija, poznatog na ovom prostoru kao zagovornika albanizacije Bošnjaka.

„Veličanstven uspeh SDA Sandžaka,koji se ogleda u tome što program autonomije Sandžaka i vraćanja Bošnjacima statusa naroda, nastavlja uprkos snažnim udarima i pritiscima ogromne mašinerija. Vaš uspeh je i u činjenici što mladi Sandžaka prihvataju i baštine ovu ideju,što znači da je pred njima budućnost“ –napisao je Azizi u čestitci dodajući da su Sandžak i SDA „jedine svetle tačke u Srbiji.

Priče o pokušajima albanizacije Bošnjaka počele su pred izbore za aktuelni saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i Azizi je označen kao glavni zagovornik te ideje.

U predizbornoj kampanji on je na svom Fejsbuk profilu pozvao svoje sunarodnike da „na parlamentarnim izborima glasaju za Ahmedina Škrijelja“.

Reč je o generalnom sekretaru SDA Sandžaka, koji je bio peti na listi za parlamentarne izbore, a Azizi je za njega rekao da je novi Aćif Bljuta, u Novom Pazaru poznat kao Aćif efendija, koji je bio upravnik Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata, uz proterivanje Srba i Jevreja iz grada, na dušu mu se stavlja i pokušaj albanizacije Bošnjaka.

Zbog saradnje sa nemačkim okupatorom streljan je početkom 1945.godine.

Loš rezultat na lokalnim izborima Ugljaninove partije ovde se tumači „kao neprihvatanje Bošnjaka da idu putem albanizacije“, ali i da prvi na listi za parlamentarne izbore „znači pobedu bošnjačke nad albanskom strujom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari