SHARE Fondacija: Šapić tokom izborne tišine SMS-om pozvao građane Novog Beograda na izbore 1Foto: Pixabay/FirmBee

SHARE Fondacija je saopštila da je tokom izborne tišine zabeležila kao povredu slučaj slanja SMS poruka koje je potpisao Aleksandar Šapić, lider liste „Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju“, koji se dogodio juče.

Kako se navodi u saopštenju SHARE Fondacije, Šapić se u poruci obraćao građanima Opštine Novi Beograd i pozvao ih da „glasaju po svojoj savesti“.

„Ovaj slučaj je takođe važno izdvojiti u kontekstu neželjenih poziva na mobilne telefone koje su građani dobijali od Srpske napredne stranke tokom kampanje“, naglašavaju u saopštenju.

Prema nalazima SHARE Fondacije, koja u saradnji sa Fondacijim Hajnrih Bel – predstavništvo Beograd vrši monitoring onlajn izborne kampanje, primećeno je da su sledeće Fejsbuk stranice političkih partija i lidera imale aktivne oglase, tj. sponzorisane objave, tokom izborne tišine:

  1. Dosta je bilo 

  2. Aleksandar Šapić

  3. Dragan Đilas

  4. Nebojša Zelenović

  5. Srpska desnica

  6. Nova Srbija 

  7. Stranka moderne Srbije (SMS)

  8. Demokratska stranka (DS)

  9. Pokret slobodnih građana (PSG)

  10. Zoran Lutovac 

  11. Dragan Marković Palma

  12. Dveri 

  13. Stranka slobode i pravde 

  14. Metla 2020

  15. Ne davimo Beograd

  16. 1od5 miliona

  17. Liga socijaldemokrata Vojvodine 

  18. Srpska napredna stranka

  19. Socijalistička partija Srbije 

  20. SDA Sandžaka

  21. Nova stranka

  22. Miša Vacić

  23. Ujedinjena demokratska Srbija

Prema navodima SHARE Fondacije, Demokratska stranka, koja bojkotuje izbore, objavila je jutros na zvaničnom Tviter nalogu da je mejl adresa njene informativne službe ([email protected]) kompromitovana tehničkih napadom, te da saopštenja koja budu dolazila sa te adrese u narednom periodu ne šalje DS.

Iz SHARE Fondacije najavljuju da će finalni izveštaj o monitoringu izborne kampanje u digitalnom prostoru predstaviti u četvrtak 25. juna u 12h u UK Stari Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari