Tribina ispred Skupštine: Bojkot je pobuna protiv nasilja nad istinom (VIDEO) 1Foto: Siniša Obrenić

Zašto bojkotovati izbore i šta posle bojkota – dva su ključna pitanja na koja su odgovore davali učesnici tribine “Podrška akademske zajednice bojkotu izbora”, večeras na platou ispred Narodne skupštine. 

Aktivisti Građanskog otpora, koji je organizovao tribinu, postarali su se da stolice za publiku budu postavljene u razmaku od dva metra, a u pozivu su naveli i da je nošenje zaštitnih maski obavezno.

Tribinu su sa stepenica posmatrali i lider Dveri Boško Obradović i poslanik tog pokreta Ivan Kostić, koji štrajkuju glađu. 

Tribina ispred Skupštine: Bojkot je pobuna protiv nasilja nad istinom (VIDEO) 2
Foto: Siniša Obrenić

Rediteljka Milica Kralj poručila je da bojkot za nju predstavlja pobunu protiv gaženje ustava i zakona, kao i činjenice da obični građani nisu isti pred zakonom u poređenju sa predstavnicima vlasti. 

– Bojkot je pobuna protiv “bugarskih vozova” i džipova bez tablica koji preteći obilaze biračka mesta. Bojkot je pobuna protiv “stanara” koji se pojave na našim adresama u vreme izbora. Bojkot je pobuna protiv huligana koji vršljaju po našim krovovima, dok mi, poštujući propise o zabrani kretanja sedimo u kući. Bojkot je pobuna protiv nasilja nad istinom, medijskog silovanja naše stvarnosti, linčovanja neistomišljenika, cenzure i besomučnog laganja. Bojkotujem izbore zato što me je sramota pred porodicom Olivera Ivanovića, Omera Mehića, Stanike Gligorijević i porodicom Milivojević iz Lučana – poručila je Kralj.

Tribina ispred Skupštine: Bojkot je pobuna protiv nasilja nad istinom (VIDEO) 3
Foto: Siniša Obrenić

Profesorka Biološkog fakulteta i članica Građanskog otpora Biljana Stojković, istakla je da odgovor na pitanje “zašto bojkotuje ove izbore” potiče “iz stomaka”, jer ne može da učestvuje u još jednoj laži. 

– Već osam godina opozicija učestvuje na izborima. Ušla je u parlament i za tih osam godina je samo propadala. Procenti podrške su iz godine u godinu padali. Šta je tome razlog? Možda i sama opozicija treba da se zapita. To očigledno nije način borbe protiv ove vlasti. Uđete u Skupštinu i ne uradite ništa. Hajde da probate nešto drugo – predložila je Stojković.

Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti, ocenio je da Srbija ima ustavni sistem koji je narušenog zdravlja, jer ga je zahvatio “partijski kancer” i da bi se izlečio neophodna je teška terapija, koju predstavlja bojkot izbora. 

Profesor Vojin Rakić, iako je prema sopstvenim rečima protivnik bojkota, izdvojio je dva ključna razloga zbog kojih bi trebalo bojkotovati ove izbore. 

– Prvi razlog je javno zdravlje. Organizovati izbore u vreme pandemije je neprimereno. Drugi razlog su neravnopravni izborni uslovi. Ako se jedan vođ stranke pojavljuje u medijima 50 puta više nego svi opozicioni lideri zajedno, mi nemamo ravnopravnu borbu. To je kao da u fudbalu ne igraš sa jedanaest, neko sa četiri igrača – uporedio je Rakić.

Profesorka Vesna Rakić-Vodinelić naglasila je da bojkot jeste protest protiv nepoštenog političkog sistema. Ona je objasnila da takav sistem ima dva pojavna oblika: jedan je dokazana izborna prevara, a drugi nesloboda u izborima. 

Tribini su od opozicionih političara prisustvovali predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, potpredsednica te partije Marinika Tepić, prvi čovek DS-a Zoran Lutovac, predsedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović i predsednik Državotvornog pokreta Slobodan Samardžić. 

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/2555864611320326/?v=2555864611320326&notif_id=1589907622952815&notif_t=live_video_explicit

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari