Tribina "Izbori-Bojkot: 6 dana pre" na Dorćol Platz-u 15. juna 1Foto: Youtube/Novi optimizam

Tribina „Izbori – Bojkot: 6 dana pre“ biće održana u ponedeljak 15. juna u 19 časova na Dorćol Platz-u u Beogradu, najavio je Pokret „Novi optimizam“.

Podsećaju da su pre 10 meseci, tačnije 16. avgusta 2019, sa svojim partnerima, neformalnom organizacijom „Društveni centar NNK“, pokretom „Čuvari vatre“ i Produkcijskom grupom „Mreža“, organizovao tribinu „Kako do pobede? – Možemo (li) zajedno?!“, na brodu Društvenog centra NNK na Savi.

„Ovaj događaj značajan je po tome što su predstavnici relevantnih opozicionih političkih partija i pokreta po prvi put u direktnom duelu raspravljali o različitim strategijama uoči predstojećih izbora 2020. godine. Tada su jasnije artikulisane i mnoge ideje koje je trebalo da narednih meseci obeleže političku borbu u Srbiji: bojkot izbora kao jedan od načina suprotstavljanja režimu, obnova i jačanje građanskih protesta na jesen, metode građanske neposlušnosti, borba za običnog čoveka i probleme koji njega pogađaju“, navode u saopštenju.

Isti partneri 10 meseci kasnije, a 6 dana pre parlamentarnih i lokalnih izbora, organizuju još jednu tribinu, sa ciljem da dođu do odgovora – šta se (iz)rodilo nakon tribine na brodu, i obeležilo ovih skoro godinu dana borbe? Šta se promenilo u našoj političkoj svakodnevici od tada, na bolje ili lošije? Jedna od glavnih tema biće i šta možemo da očekujemo nakon završetka izbora i zatvaranja biračkih mesta. Kako će izgledati Srbija od ponedeljka 22. juna? Da li ćemo osvanuti u dramatično novim okolnostima, ili će sve ostati gotovo isto? Da li je potrebno borbu za demokratiju i odbranu naših elementarnih prava i dostojanstva promišljati i formulisati na potpuno nove načine, ili su dobri temelji za tu borbu već postavljeni u proteklom periodu?

Učesnici ovoga puta neće biti direktni politički akteri, već istaknuti pojedinci iz različitih sfera javnog života, koji će, svako iz perspektive svoje društvene oblasti kojom se bavi, dati osvrt na aktuelnu situaciju. To su: Snježana Milivojević – profesorka Fakulteta političkih nauka, Rodoljub Šabić – advokat i prvi Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Ljubodrag Stojadinović – novinar, kolumnista portala Peščanik, Biljana Stepanović – ekonomistkinja i urednica časopisa „Nova ekonomija“, Dušan Čavić – novinar, autor emisije „Marka Žvaka“, Jelena Vasiljević – naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti;

Moderator će biti novinar Vladimir Milić iz Produkcijske grupe „Mreža“, dok će uvodnu reč dati osnivač Društvenog centra NNK Nikola Radivojević i studentkinja Mila Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari