U trci za parlamentarne izbore 21. juna za sada 13 lista 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Za 250 poslaničkih mesta na parlamentarnim izborima 21. juna nadmetaće se najmanje trinaest izbornih lista, koliko ih je do sada predato Republičkoj izbornoj komisiji, sa ukupno oko 2.600 kandidata.

Očekuje se da će izborne liste, kako su najavili, predati još pokret Saše Radulovića Dosta je bilo, Neka maske padnu Zorana Živkovića i Gorana Čabradija, kao i da će biti potvrđena lista Jedan od pet miliona Valentine Reković.

Sedam stranaka i koalicija do sada je predalo liste sa po 250 kandidata, dok ostalih šest kandiduju manje.

Srpska napredna stranka prva je predala listu Aleksandar Vučić – za našu decu, što praktično znači da će biti i prva na glasačkom listiću.

Na njihovoj listi, za razliku od ranijih slučajeva našla su se svega dva ministra, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede koji je i prvi na listi, kao i Milan Krkobabić, ministar bez portfelja.

Aktuelna predsednica parlamenta Maja Gojković je druga, a na listi je i većina aktuelnih poslanika, ali i tridesetak novih mladih, perspektivnih naprednjaka.

Na listi naprednjaka sem Krkobabićevog PUPS su i kandidat iz Pokret socijalista Aleksandra Vulina, SDPS Rasima Ljajića, SNP Nenada Popovića, SPO Vuka Draškovića ali i partije Bogoljuba Karića i Marjana Rističevića.

Na izbornom listiću Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija biće druga po redu, upravo onako kako su i predali izbornu listu.

Poput naprednjaka i socijalisti su podmladili svoje kandidate, pa su se tako u vrhu liste našli mladi socijalisti Dubravka Kralj, Uglješa Marković, Justina Pupin Košćal, ali su tu i veterani poput Milutina Mrkonjića, Novice Tončeva, Joške Broza, Tome File…

Srpska radikalna stranka treća je predala izbornu listu sa 250 kandidata na kojoj gotovo da nema iznenađenja.

Prvi na listi je lider radikala Vojislav Šešelj, drugi je Milorad Mirčić, sledi Ljiljana Mihailović i mlađi Šešelj – Aleksandar.

Listu sa 250 kandidata predao je i Savez vojvođanskih Mađara, a među prvih pet kandidata za poslanike nalaze se aktuelni poslanici Balint Pastor, Elvira Kovač, Zoltan Pak, Anamarija Viček.

Lista Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju peta je potvrđena. U vrhu su bivša poslanica SRS Marina Raguš, novinar Ratko Dimitrović, inženjer Marija Leković, advokat Vladan Glišić.

Šesta je lista Za Kraljevinu Srbiju, sa 250 kandidata, a prvi na toj listi je penzioner Ljubinko Đurković, drugi je lider POKS-a Žika Gojković, sledi Mirko Čikiriz i ekonomista Branka Bežanov.

Pod rednim brojem sedam na predstojećim izborima učestvovaće Ujedinjena demokratska Srbija, koalicija sastavljena od više partija i pokreta i sa najviše prepoznatljivih imena, među kojima su Gordana Čomić, Nenad Čanak, Nenad Konstantinović, Tatjana Macura, Marko Đurišić.

Stranka Pravde i pomirenja Muamera Zukorlića i Demokratska partija Makedonaca nastupaće pod rednim brojem osam, upravo onako kako su predali izbornu listu sa 86 kandidata za poslanike. Moto izborne trke ove koalicije je – Samo pravo.

Pokret Metla 2020 deveti je predao izbornu listu sa ukupno 235 kandidata, a prvi na listi je Miloš Jovanović, lider DSS.

Izborna lista pod brojem deset je Zdravo da pobedi Milan Stamatović – Dragan Jovanović, Zdrava Srbija – Bolja Srbija, sa ukupno 181 kandidatom.

Pod brojem jedanaest je lista SDA Sanžaka Sulejmana Ugljanina, sa 27 kandidata, a prvi na listi je aktuelni poslanik Enis Imamović.

Posle peripetija i poništavanja liste zbog naziva Hrabro, Republička izborna komisija prihvatila je listu Milice Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici pod rednim brojem 12.

Na trinaestom mestu se našao Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović sa 70 kandidata. Među kandidatima su i Miroslav Parović, bivši ambasador Jovan Marić.

Poslednji rok za predaju izbornih listi ističe danas, 5. juna, u ponoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari