Za lokalne izbore u Šapcu 11 lista 1foto: wikipedia.org

Za razliku od ranijih izbora kao i zbog snižavnaja cenzusa na tri odsto novi lokalni izbori okupili su veliki broj lista, čak 11.  Lista bivšeg gradonačelnika Miloša Miloševića odbijena je zato što nije navedeno da se radi o grupi građana.

Tu odluku GIK potvrdio je i Upravni suid u Novom Sadu.

Na samom početku vodila se bitka oko prvog mesta, a bilo je i osporavanja i dopunskih radnji za liste SNS i listu“Nebojša Zelenović-Šabac je naš“.

Lista  aktuelnog gradonačelnika našla se na trećem mestu.

Drugu listu čine kandidati pokreta Zapdna Srbija, inače durgog stuba lokalne vlasti u Šapcu. Kao četvrtu kompletnu listu predala  je koalcija ”Metla- za Opstanak” gde znatan deo čine nekadašnji članovi Gradskog odbora Narodne stranke u Šapcu koji je raspustila stranačka centrala.

Listu su predali i: POKS, kao nova politička organizacija; SRS, koja nije imala odbornike u prošlom sazivu; Ruska stranka, a nova je i lista  Ujedinjena demokratska Srbija.

Zajedničku listu predali su SPS i JS, čak dva puta sakupljali su potpise i imaju velike ambicije jer su od prošlih izbora izgubili čak četiri odbornika koji su prešli u druge tabore.

Na izbore izlaze čak dve zelene stranke. “Zelena stranka-zelena strana” koju predvodi Mirjana Bingulac, i “Evropska zelena partija”, na čelu sa dr Dejanom Pavlovićem, odbornikom u Gradskoj skupštini. 

Značajan deo lokalne vlasti držala je i DS, odakle je zamenik gradonačelnika i jedan  član Gradskog veća, ali ova stranka bojkotuje izbore na svim nivoima. 

Pravo glasa ima oko stotinu hiljada birača a bira se 69 odbornika.U prošlom sazivu pored vladajuće koalicije bilo je 28 odbornika SNS i četiri odbornika SPS-JS, a na izbore izašlo je 61 odsto birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari