Za sada devet lista u Šapcu 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Kao deveta za lokalne izbore predate je lista ”Metla 2020-za opstanak-jače od bojkota Srđan Mitrašinović”.

Prikupljeno je oko 2200 potpisa, sa kandidatima za 69 odborničkih mesta. To je inače četvrta lista koja će imati sve kandidate.

– Mi akcenat ne stavljamo na jednog čoveka-lidera nego na dobre ljude. Takvi su svi kandidati na-našoj listi i naša su najveća snaga. Svaki od njih svojim imenom i prezimenom je garant svojim komšijama i ljudima sa kojima dele svakodnevicu, da ćemo ono što je naš predizborni plan sa sigurnošću realizovati kada nam sugrađani daju poverenje u narednom četvorogodišnjem ciklusu- rekao je Srđan Mitrašinović.

Inače, ova lista delom je nastala nakon odluke da kao ogranak već sada bivše Narodne stranke izađu na lokalne izbore.

Ekspresno su tada dobili dopis iz centrale da su ukinuti kao Gradski odbor. U lokalnoj vlasti  vodili su sektor turizma, brige o porodici i širenju mreže “Tri plus”, a posebno su prepoznatljivi po organizaciji  “Cerskog marša”.

Prvi na listi za lokalne izbore su naprednjaci, a kandidat za gradonačelnika je dr Aleksandar Pajić, šef odborničke grupe i specijalni savetnik ministra prosvete.

Druga je lista pokreta Zapadne Srbije, a kandidatkinja za gradonačlenicu je Jelena Milošević, diplomirani psiholog i direktorka Centra za socijalni rad. Ujedno to je sa strankom Zajedno za Srbiju okosnica lokalne vlasti u Šapcu.  Treća je lista aktuelnog gradonačelnika Nebojše Zelenovića”Šabac je naš”.

Na izborima učetvuje  i lista POKS-a; SPS-a, koji su dva puta sakupljali glasove za kompletnu listu; Ruska stranka, kao manjinska; SRS, kao i lista bivšeg gradonačelnika Miloša Miloševića, koja je sakupila 950 potpisa.

Kampanja još uvek nije ušla u punu dinamiku, ali su se već u lokalnim medijima oglasila lista Nebojše Zelenovića, SNS, Ruske stranke…

Najvećim delom lista Nebojše Zlenovića ubira plodove uloženog rada i rezultata. Gradonačenik je često u otvorenim razgovorima sa građanima, na te skupove dolazi  i biciklom, a grad je u velikim infrastukturnim radovima.

Ove kapitalne investicije iznose 15 miliona evra i najveće su u poslednjih nekoliko decenija. Među najvažnijim stavkama je privredni razvoj gde je otvoreno više od tridestak novih firmi a broj nezaposlenih prepolovljen i iznosi oko šest hiljada.

Ujedno ovde je najveći investitor Evropska unija, a grad je po mnogo čemu iskoračio u tom pravcu, od rešavanja ekoloških problema, ovde nema liste čekanja za vrtiće, realizuje se program da svi osnovci idu u jednu smenu, u kulturu se ulaže sedam odsto iz gradskog budžeta…

SNS uveliko koristi prepoznatljivu kampanju negirajući rezultate lokalne vlasti i da  bi se grad ubrzano razvijao uz pomoć republičke vlasti.

U to su upregnuti najviši državni i partijski funkcioneri čak i najavljujući da će biti izgrađena nova hala sa pet hiljada mesta ili otvoreni bazen, i to ličnim angažovanjem Aleksandra Vučića.

Takođe obećavaju i rekonstrukciju Šabačke bolnice sa uveđenjem savremene opreme i angio salom.

Pokret Zapadna Srbija predstavlja se timski, održavaju konferenccije za novinare gde predstavlaju programe za privredu i poljoprivredu, socijalnu zaštitu, kulturu, ekologiju…

Za razliku od drugih lista ovde su najviše zastupljene predstavnice lepšeg pola, tako da one i najviše učestvuju u predstavljanju ovih programa.

Inače, Šabac ima oko 100.000 birača, a na prethodnim izborima učestvovalo je oko 56 odsto upisanih u biračke spiskove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari