Zbog epidemiološke situacije Crta neće posmatrati ponovljene izbore 1. jula 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/MO

Posmatračka misija Crte donela je odluku da zbog trenutne epidemiološke situacije ne posmatra ponavljanje glasanja na 234 biračka mesta, navodi se u saopštenju Crte.

S obzirom da kao posmatračka misija imamo odgovornost prema velikom broju građana, članova naše građanske posmatračke misije, koji bi trebalo da budu raspoređeni po biračkim mestima a imajući u vidu porast broja zaraženih koji se evidentira poslednjih dana, doneli smo odluku da naši posmatrači ne prate ponavljanje izbora 1. jula, saopštila je Crta.

Kako navode, posmatračka misije Crte je juče uputila poziv Vladi Republike Srbije, Kriznom štabu za borbu protiv virusa Covid 19 i Republičkoj izbornoj komisiji da se hitno i nedvosmisleno izjasne o uslovima za održavanje ponovljenih izbora 1. jula 2020. godine ali odgovor institucija nije stigao.

Iako je mala verovatnoća da se na ponovljenim izborima promene preliminarni rezultati, Crta je planirala da kao i prethodnih godina posmatra i ove izbore na 234 biračka mesta. Međutim, uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju, kao i činjenicu da od nadležnih institucija nismo dobili  nedvosmislenu potvrdu da je okruženje bezbedno za održavanje izbora, bili smo primorani da odustanemo od posmatranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari