Izbori za odbornike SO Kladovo 16. decembra 1Foto: kladovo.org

Nepune tri godine od održavanja prethodnih, stanovnici opštine Kladovo će 16. decembra birati odbornike za Skupštinu opštine Kladovo, jer je predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković u nedelju raspisala izbore za lokalne Skupštine u opštinama Lučani, Kula, Kladovo i Doljevac.

Na poslednjim lokalnim izborima u Kladovu, održani su u aprilu 2016. godine, za 28 odborničkih mesta u opštinskoj Skupštini nadmetalo se 111 kandidata sa šest izbornih lista. Dve izborne liste – SRS i lista Grupe građana „Rumunska nacionalna manjina za Kladovo Tihomir Matasarević“ nisu prošle cenzus, a odborničke mandate su shodno osvojenim glasovima dobile SNS – 17, SPS – 7, DS – 2 i SDS – 2. Na konstitutivnoj sednici je tadašnji lider kladovskih naprednjaka, Radisav Čučulanović, izabran za predsednika opštine, za zamenika predsednika opštine Dragan Novaković (SNS), a za predsednika Skupštine Slaviša Tufajević (SNS) za kojeg se tajnim glasanjem opredelilo 17 od od 19 odbornika koliko je ostalo u sali nakon što su socijalisti i Pajtićeve demokrate napustili sednicu.

Čučulanović je na čelu opštine Kladovo bio do polovine jula ove godine kada je podneo neopozivu ostavku na ovu funkciju iz ličnih razloga. Na mestu predsednika opštine nasledio ga je penzioner Milisav Ratopekić (SNS), a na istoj sednici je za zamenicu predsednika opštine izabrana Milena Velišić Božanović. I ovim kadrovske promene u 2018. godini nisu bile završene, budući da je krajem septembra predsednik SO Kladovo Slaviša Tufajević podneo ostavku, a za predsednika Skupštine izabran Radovan Arežina, predsednik kladovskih socijalista. Njegov izbor za predsednika opštinskog parlamenta bio je produkt dogovora vladajuće većine u lokalnoj Skupštini koju sada čini koalicija SNS i SPS sa 24 od 28 odbornika. Arežina je inače do 29. maja 2015. godine bio predsednik opštine Kladovo kada su ga naprednjaci uz podršku socijaldemokrata smenili. Inicijativu za njegovu smenu potpisalo je 11 odbornika SNS i 12 iz Socijaldemokratske stranke, a SPS je nakon sedmogodišnjeg učešća u vlasti otišao u opoziciju. Tom je prilikom za predsednika opštine izabran dr Dragan Budujkić (SNS).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari