Izglasana vlada Hotija na Kosovu, Goran Rakić izabran za ministra 1Foto: FoNet/AP

U Prištini je danas izglasana nova Vlada Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem, za koju je glasao 61 poslanik Skupštine Kosova.

Nova Vlada Kosova ima 16 ministara i četiri potpredsednika: Besnik Tahiti, Driton Seljmanaj, Aljbulena Baljaj i Goran Rakić, koji je i ministar lokalne samouprave Hikmete Bajrami je ministar finansija, Besian Mustafa poljoprivrede, Vljora Dumoši kulture, Agim Veljiu unutrašnjih poslova, Anton Kuni odbrane, Arban Abraši za infrastrukturu, Armend Zemaj zdravlja, Bljerim Kući ekonomije, Meljiza Haradinaj spoljne politike, Seljim Seljimi pravde, Rame Ljika prosvete, Skender Rečica rada i socijalnog staranja i Dalibor Jevtić za povratak i zajednice.

Hoti je u svom ekspozeu izjavio da neće promovisati svoje političke ciljeve, već će nastojati da sačuva prijateljstva bez kojih Kosovo ne može da napeduje ka EU integracijama.

„Mi smo jedna nacija kojoj treba vlada koja će biti u službi naroda, a ne da eksperemntiše“, rekao je Hoti i dodao da bi populistička vlada bila štetna za kosovsko društvo, preneo je Kosovo onlajn.

„Verujem da možemo da izgraditi demokratsko društvo i državu. Želimo da ojačamo saardnju između različitih delova našeg društva. Naša Vlada će biti zasnovana na tim načelima“, naveo je Hoti u svom obraćanju u Skupštini Kosova uoči glasanja za izbor nove Vlade.

Govoreći o prioritetima njegove vlade, Hoti je izdvojio borbu protiv korona virusa i ekonomski oporavak nakon pandemije.

„Imaćemo i druge prioritete, a to je jačanje integriteta, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, dijalog sa Srbijom uz pomoć EU i SAD“, naveo je Hoti i napomenuo da će nastojati da sarađuje sa svim političkim strankama kada je u pitanju dijalog sa Srbijom.

Hoti je rekao da će se boriti za vladavinu prava i garantovao da će sa međunarodnim partnerima raditi na izradi preporuka za ekonomski razvoj.

Izglasana vlada Hotija na Kosovu, Goran Rakić izabran za ministra 2
Foto: FoNet/AP

Dodao je da će nova vlada podržavati slobodu medija, a biće fokusirana na uključivanje žena u donošenju važnih odluka.

„Radićemo na razrešavanju sudbine nestalih lica, vlada će tretirati sa prioritetom i žrtve seksualnog nasilja“, rekao je Hoti.

Govorio je i o položaju Policije Kosova koju će, kako je rekao, transformisati u skladu sa evropskim standaraima, ali u saradnji sa SAD i EU.

Hoti je naveo da će osnovati fond za dečiji dodatak i da će rešiti problem oko zdravstvenog osiguranja.

Govoreći detaljnije o dijalogu sa Srbijom, Hoti je poručio da će jako važno biti postići dogovor o normalizaciji odnosa i napomenuo da će nova Vlada u tom procesu poštovati Ustav Kosova.

„Dogovor između Kosova i Srbije će se završiti uzajamnim priznavanjem, čime će se ostavariti stabilnost Kosova i obezbediti integracija u EU“, rekao je Hoti i ponovio da dijalog sa Srbijom zahteva političko jedinstvo.

On je naveo da će Skupština Kosova nadgledati sve postignute sporazume sa Srbijom.

Hoti će preuzeti tu dužnost u četvrtak, prenosi Gazeta Ekspres i dodaje da se ne zna da li će primopredaji prisustvovati i dosadašnji premijer Aljbin Kurti.

Sutrašnju ceremoniju najavila je Kancelarija novog premijera.

„Predstavnici medija su obavešteni da će ceremonija inauguracije izabranog premijera Avdulaha Hotija biti održana sutra, četvrtak, 4. juna sa početkom u 09:00“, navedeno je u najavi.

Kurti : Neću predati dužnost onome koga sam smenio sa funkcije zamenika premijera

Izglasana vlada Hotija na Kosovu, Goran Rakić izabran za ministra 3
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Bivši premijer Kosova, Aljbin Kurti, u video obraćanju građanima Kosova je rekao sutra neće predati dužnost Avdulahu Hotiju, koga je smenio sa funkcije prvog zamenika premijera.

„Danas su prošla četiri meseca otkako sam izabran za premijera, a sutra više neću biti na ovoj funkciji. Četiri meseca dobrog upravljanja, 39 dobrih sastanaka vlade. 213 odluka koje su znatno poboljšale politiku na Kosovu. Želim da vam se zahvalim na podršci, javnoj administraciji za vaš rad, vladinom kabinetu za vašu podršku i mojim savetnicima na njihovim predlozima „, rekao je u Kurti.

Podvukao je da je Pokret samoopredeljenja prva i najveća stranka u Skupštini Kosova.

„Dokazali smo da je moguće vladati bez Srpske liste i bez zavisnosti od nje. Presuda Ustavnog suda je neprihvatljiva. Ova vlada (Hoti) je protivzakonita. Ovo je beskorisna vlada. Mi smo alternativa “, rekao je on.

Kurti je na kraju videa najavio povratak na vlast.

„Vratićemo se ponovo i vrlo brzo „, rekao je on.

Bivša sudija Ustavnog suda osporava ustavnost izbora Hotija za premijera

Bivša sudija Ustavnog suda Kosova, Điljeta Muškolaj osporava ustavnost izbora Hotijeve vlade, pošto je, prema njenim rečima, ova Vlada dobila glasove poslanika koji uopšte nisu smeli da budu u sali.

Poslanik Etem Arifi, koji je zbog krivičnog dela osuđen na više od godinu dana zatvora, bio je jedan od 61 poslanika koji je glasao i osigurao dovoljan broj glasova da Hoti bude izabran za premijera Kosova.

Ona je podsetila na član 70 Ustava Kosova koji kaže da se mandat poslanika završava ili postaje nevažeći ako je osuđen konačnom odlukom na jednu ili više godina zatvora.

Muškoljaj je za KTV rekla Arifi iz Stranke za integraciju Aškalije nije trebalo da bude u sali kada je izglasana Hotijeva vlada.

„Nije trebao biti u sali. Ne smatra se članom Skupštine Kosova i 50 odsto plus jedan glas je potreban za donošenje ovakvih odluka o formiranju vlade. To je pitanje o kome možemo da raspravljamo, ali da li će se ovaj glas prebrojati ili šta će se dalje raditi zavisi od političke volje poslanika Skupštine Kosova. Ustav daje vrlo ozbiljan mandat manjinama, a opozicija kao manjina, ako najmanje deset poslanika to smatra ozbiljnim kršenjem Ustava, oni će ga osporiti na Ustavnom sudu „, izjavila je ona.

Prema njenim rečima, ako bi Ustavni sud presudio da je Arifovo glasanje nevažeće, smatraće se da vlada Hoti nikada nije izabrana.

„Smatralo bi se da vlada nije izabrana, kao što je bio slučaj izbora za predsednika Behdžeta Pacolija. Ali ovo pokazuje još jednu ozbiljnu stvar: dok smo zasnovani na presudi Ustavnog suda, dok je predsednik pokušavao da izabere drugog kandidata za premijera odbijanjem da raspusti Skupštinu, trebalo je da bude uveren da će biti izabrani kandidat i vlada. Ako pogledamo takozvane argumente Ustavnog suda koji se odnose na 2/3 Skupštine, to je uverenje u sigurnost predsednika za izbor premijera“, dodala je Muškoljaj.

Ona je sadašnji saziv Skupštine Kosova nazvala najnemoćnijim zakonodavnim telom koje je Kosovo do sada imalo.

Protest ispred Skupštine

Grupa građana okupila se danas se danas ispred Skupštine Kosova kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog formiranja nove vlade.

Oni uzvikuju „Živela vlada Kurtija“ i pokušavaju da probiju kordon policije kako bi ušli u zgradu Skupštine.

Kako navodi RTK, povećava se broj okupljenih građana. Jedan demonstrant je glasanje o novoj vladi nazvao “manipulacijom birača”, a neki od okupljenih su rekli da žele nove izbore, preneo je portal Kosovo onlajn.

“Ne dozvoljavam da se mojim glasom manipuliše”, napisano je na jednom transparentu.

Čestitka Grenela i ambasade SAD

Izglasana vlada Hotija na Kosovu, Goran Rakić izabran za ministra 4
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Specijalni izaslanik američkog predsednika u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel pozdravio je izbor nove kosovske vlade, koju predvodi Avdulah Hoti, a to je na tviteru učinila u američka ambasada u Prištini.

Pozdravljam novu Vladu Kosova i radujem se nastavku obnavljanja partnerstva sa njom i dijalogu sa Srbijom, rekao je Grenel u izjavi koju prenose prištinski mediji.

Ambasada SAD u Prištini čestitala je na Tviteru miran izbor nove vlasti.

Radujemo se saradnji sa Hotijevom vladom na važnim poslovima izgradnje mira, pravde i prosperiteta, uključujući i napore da se jačaju regionalni odnosi i borba protiv kovida-19, dodaje se u objavi.

Premijer Albanije Edi Rama pozdravio izbor nove vlade Kosova

Premijer Albanije, Edi Rama, pozdravio je izbor nove vlade Kosova, poželio sreću mjoj i opoziciji, rekavši da će zajedno učiniti dobra dela.

„Želim dobar put novoj vladi Kosova i opoziciji, u interesu naroda i njihove države, sa poverenjem i nadom da će posle lakog previranja u procesu demokratske zrelosti zajedno raditi dobar posao za Kosovo“, napisao je Rama, na Tviteru.

Tači: Važan dan za demokratiju

Izglasana vlada Hotija na Kosovu, Goran Rakić izabran za ministra 5
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Predsednik Kosova Hašim Tači uputio je čestitke poslanicima Skupštine Kosova na izboru nove vlade. Tači je naveo da je ovo važan dan za demokratiju i građane na Kosovu.

„Čestitam poslanicima na glasanju za novu Vladu. Ovo je važan dan za našu demokratiju i za građane. Želim novi uspeh vladi u ispunjavanju programa upravljanja i nudim punu saradnju u sprovođenju nacionalnog i međunarodnog programa“, napisao je Tači.

Poručio je da se pomoću međuinstitucionalne saradnje i koordinacije može oživeti ekonomija i brže koračati ka evroatlanskim integracijama, jačajući partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama i svim prijateljskim zemljama.

Podrška Srpske liste

Srpska lista je saopštila da je, u cilju zaštite interesa srpskog naroda, danas podržala formiranje Vlade u Prištini, u kojoj će njeni ministri nastojati da se što pre ukinu sve prepreke kako bi se nastavio dijalog radi normalizacije odnosa i unapređenja prava i položaja Srba u pokrajini.

U saopštenju Srpske liste se navodi da će nova vlada ukinuti takse i recipročne mere.

„U skladu sa koalicionim sporazumom, nova vlada se obavezuje da će implementirati do sada postignute sporazume u pregovorima Beograda i Prištine i da će poštovati prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, ističe Srpska lista.

Rakić podnosi ostavku nakon izbora za ministra

Izglasana vlada Hotija na Kosovu, Goran Rakić izabran za ministra 6
Foto: Beta/Saša Đorđević

Nakon izbora za ministra u novoj Vladi Kosova, Goran Rakić će morati da podnese ostavku na mesto gradonačelnika Severne Mitrovice, čiji će građani veoma brzo izaći na vanredne izbore.

Zakonom je predviđeno da se nakon podnošenja ostavke gradonačelnika vanredni izbori održe za ne manje od 30 i ne više od 45 dana.

Nakon podnošenja ostavke gradonačelnika, tu funkciju do novih izbora obavlja njegov zamenik. Rakić je na izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice u oktobru 2017. pobedio u prvom krugu glasanja.

Danas je izabran za ministra administracije i lokalne samouprave, navodi Kosovo onlajn.

Poslanica Ljilja: Tačijeva vlada Vučićev uslov

Skupština Kosova odlučila je da glasa za vladu koju vodi predsednik Kosova Hašim Tači, a uslovljava predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog glasova Srpske liste, izjavila je poslanica Mimoza Kusari Ljilja.

Ona je današnje glasanje za vladu Avdulaha Hotija uporedila sa glasanjem iz 1989. godine, kada je, kako je navela na Fejsbuku, u bivšoj skupštini Socijalističke autonomne pokrajine Kosovo, suprotno volji građana, promenjen Ustav iz 1974. i ukinuta autonomija, čime je Kosovo postalo sastavni deo Srbije.

Kusari Ljilja je istakla da je za Hotijevu vladu glasao 61 poslanik, prenosi Kosovo onlajn.

Mustafa: Hoti će voditi dijalog

Izglasana vlada Hotija na Kosovu, Goran Rakić izabran za ministra 7
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da Hašim Tači, prema izjavama u javnosti, nije zainteresovan da i dalje bude predsednik Kosova, dodavši da o toj poziciji nije razgovarao ni sa Tačijem, ni sa koalicionim partnerima.

On je podsetio da je Ustavni sud presudom potvrdio da premijer treba da predstavlja zemlju u dijalogu sa Srbijom, u koordinaciji sa predsednikom države.

„Ova vlada će ispuniti sva obećanja koja je premijer Hoti dao poslanicima i građanima sa najvećom odgovornošć, i ispuniće ceo mandat“, kazao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, Hoti će biti odgovoran, kooperativan premijer, a veoma temeljno poznaje procedure, rad vlade i ekonomiju.

„Sarađivaće sa svim parlamentarnim subjektima u procesu dijaloga, kako bi se on okončao međusobnim priznanjem“, poručio je Mustafa, prenosi Kosovo onlajn.

Đurić: Nova vlada u Prištini da okonča takse i blokade

Izglasana vlada Hotija na Kosovu, Goran Rakić izabran za ministra 8
MaFoto: Beta/Miloš Miškov

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Srbi očekuju da nova vlada u Prištini „okonča pritiske, takse i blokade“.

„Uveren sam da će u pokrajinskoj vladi Srpska lista dati iskren doprinos normalizaciji prilika na Кosovu i Metohiji, i da će raditi na unapređenju međunacionalnih odnosa“, rekao je Đurić, u pisanoj izjavi.

Kako je naveo, „Srpska lista će, rukovođena srpskim državnim i nacionalnim interesima, i nadalje biti pouzdan branilac i simbol prisustva srpske države u južnoj pokrajini“.

„Svaki pokušaj obespravljivanja srpskog naroda i napada na njegove najvitalnije interese biće propraćen odgovarajućom reakcijom Srpske liste“, rekao je Đurić, saopštila je Kancelarija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari