Izlazak odbornika SDA nagoveštaj drugačije vlasti 1Novi Pazar Foto: S. Biševac

Izlazak iz sale odbornika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, nakon što je, na predlog Srpske napredne stranke (SNS) i uz podršku Sandžačke demokratske partije (SDP), glasovima većine sa dnevnog reda zasedanja Skupštine grada Novog Pazara sklonjen njihov predlog o promeni imena ulica, mogući je nagoveštaj izmena u vladajućoj koaliciji.

Novim Pazarom vlada koalicija okupljena oko SDP, koju je osnovao Rasim LJajić, SNS i SDA. U opoziciji je Stranka pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, ali odbornici ove partije u sredu uveče su prisustvovali nastavku zasedanja i omogućili usvajanje svih tačaka dnevnog reda, uglavnom izveštaja o radu javnih preduzeća.

Ako se tome doda i očigledno „relaksiranje“ odnosa između nekada žestoko posvađanih SDP i SPP, pitanje koje se nameće je i da li je ovo nagoveštaj mogućih promena u vladajućoj koaliciji? Da li će Ugljaninova SDA izaći, a Zukorlićeva SPP postati deo vladajuće koalicije? Ta mogućnost se odavno pominje u ovom gradu, ali još je sve neizvesno. Šef odborničke grupe „Za evropski Novi Pazar – Rasim LJajić“ Muamer Bačevac nije mogao da odgovori šta će biti sa koalicijom sa SDA Sandžaka, ali je istakao da su oni otvoreni za razgovore.

– Nisam uspeo da se danas vidim sa njima, ali smo otvoreni za razgovor i saradnju. Videćemo šta će biti sa koalicijom, kazao je Bačevac novinarima. SDA predlog promene imena ulica, Bačevac je ocenio kao „populizam i želju za političkim profiterstvom i promocijom“. „Imenovanje ulica je složen proces i ima nekoliko stepenika. SDA Sandžaka je sve to zaobišla i „grunula“ predlog na Skupštinu što mi nismo mogli da prihvatimo. Da su zaista imali želju da se promene nazivi ulica, poštovali bi proceduru, a ovo nikako drugačije ne vidim nego kao iznenađenje koje ne ide u korist građanima Novog Pazara i Bošnjacima“, poručio je Bačevac.

Šef odborničke grupe SPP u Skupštini Novog Pazara Jahja Fehratović ocenio je da je napuštanje sednice lokalnog parlamenta odbornika SDA „početak raskola“ u njihovoj koaliciji sa SDP. U izjavi za radio Sto plus Fehatović je kazao da će raskol, nervoza i nesuglasice između dve vladajuće partije imati duboke posledice po funkcionisanje većine pogotovo jer se, kako je naveo, nalazimo u predizbornom stanju. „Nije isključeno i da je ovo sve dobro osmišljena priča u kojoj je SDA Sandžaka htela da nazove ulice u Novom Pazaru po nekim ljudima, ali da, eto, drugi nisu dali. Hteli su da konsoliduju svoje biračko telo koje je u osipanju, jer je većina građana shvatila da se radi o populističkoj i bezidejnoj politici koja nema nikakvu budućnost“, smatra Fehratović.

On je rekao da SPP nije glasala o skidanju predloga SDA Sandžaka o promenama naziva ulica sa dnevnog reda iako, kako je rekao, nije ispoštovana procedura. O mogućim promenama u vladajućoj koaliciji, u SDA se nisu izjašnjavali već su najavili saopštenje, koje nije stiglo do zaključenja ovog teksta. Odbornici je trebao da raspravljaju i o povećanju cene prevoza putnika u gradsko-prigradskom saobraćaju za oko devet odsto u proseku, ali je i to skinuto sa dnevnog reda.

Sporni predlozi

SDA je predložila da ulice u ovom gradu, pored ostalih dobiju Aćif Hadžiahmetović, gradonačelnik Novog Pazara tokom Drugog svetskog rata kojeg su partizan streljali zbog sumnje da je sarađivao sa okupatorom, ali i Alija Izetbegović, Ibrahim Rugova, Adem Demaći. SDA smatra da i pojedini istorijski događaji zavređuju ulicu, kao što su Sjenička konferencija iz 1917. godine na kojoj su se gradonačelnici sandžačkih opština izjasnili za nezavisnost i ZAVNOS, koji je tražio autonomiju za Sandžak u okviru posleratne socijalističke jugoslovenske federacije.

Ostale koalicije

Nakon potpisivanja Deklaracije o strateškoj saradnji SDA Sandžaka i SDP decembra 2016. ove dve partije su formirale koaliciju u sve tri većinsko bošnjačke sredine, gradu Novom Pazaru i opštinama Sjenica i Tutin. Za razliku od Novog Pazara gde je SDP vodeća, a SDA manja stranka koalicije, u Sjenici i Tutinu je obrnut slučaj. Liste koje su podržale ove dve partije imaju većinu i u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, nacionalnom savetu bošnjačke manjine, dok je lista bliska Zukorliću u opoziciji. Eventualni raspad koalicije u Novom Pazaru, sigurno bi doveo u pitanje i vlast u Sjenici, Tutinu i BNV.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari