Izrađen Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministarstvo finansija je na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava izradilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, saopšteno je nakon sednice Vlade.

Cilj je kako navode, pojačavanje odgovornosti političkih subjekata, učesnika izbora, kada je reč o korišćenju i raspolaganju javnim resursima, kao i jačanje ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije u pogledu sankcionisanja onih političkih subjekata koji ne poštuju odredbe zakona u izbornoj kampanji.

Nacrt Zakona nalazi se u javnoj raspravi od danas, 3. oktobra 2019. godine, a tekst Nacrta objavljen je veb-stranici Ministarstva finansija.

„Ovo je jedna u nizu aktivnost koje Vlada Republike Srbije preduzima za unapređenje izbornog procesa. Suština navedenih izmena ogleda se u zabrani korišćenja sredstva iz budžeta Republike Srbije, odnosno lokalnih budžeta, uključujući službene prostorije, vozila, vebsajtove i inventare državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih ustanova i javnih preduzeća, za potrebe izbornih kampanja“, navodi se u saopštenju Vlade.

Politički subjekt može, kako se navodi, da koristi za izbornu kamanju prostorije i usluge državnih organa ukoliko su te prostorije i usluge dostupne pod jednakim uslovima svim političkim subjektima, odnosno učesnicima izbora.

Povodom predstojeće Četvrte konferencije Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija, čiji je domaćin Republika Srbija, a koja će biti održana 8. i 9. oktobra 2019. godine u Beogradu, Vlada Srbije je usvojila Zaključak o davanju saglasnosti na tekst Memoranduma o razumevanju između Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kompanije Netdragon websoft holdings limited iz NR Kine o saradnji u oblasti razvoja i promocije otvorene inovacione platforme.

Prvi put u ovom formatu, na ministarskoj konferenciji učestvovaće ministar za nauku i tehnologiju NR Kine Vang Džgang, a učešće je potvrdio i veliki broj ministara i državnih zvaničnika iz zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Na skupu će se okupiti najrelevantniji predstavnici inovacionih ekosistema iz NR Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope i biće usvojena Beogradska deklaracija, kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalja u okviru mehanizma Kina CIEZ 17+1.

Paralelno sa ministarskom, biće održana i privredna konferencija za koju je učešće potvrdilo više od 200 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz NR Kine i zemalja CIEZ. Biće predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike, mobilnosti, pametnih gradova, poljoprivrede, finansija i drugih oblasti.

Vlada Srbije je usvojila i Zaključak o davanju saglasnosti na tekst Memoranduma o razumevanju između Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj i Odeljenja za nauku i tehnologiju provincije Džđang – NR Kina, o saradnji u oblasti inovacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari