Jačanje neiscrpnog potencijala srpsko-ruskog prijateljstva 1Foto: Ivan Sekretarev/AP (Arhiva)

Ministri inostranih poslova Srbije i Rusije, Ivica Dačić i Sergej Lavrov, ocenili su u zajedničkom tekstu za Rusku gazetu i Politiku, da je 20. vek bilo vreme iskušenje za čvrstinu srpsko-ruskog prijateljstva, ali da su danas odnosi dve zemlje podignuti na nivo strateškog partnerstva.

Naše zemlje sprovode samostalnu, pragmatičnu i izbalansiranu spoljnu politiku, koja se oslanja na vlastite nacionalne interese, dodaju dva ministra.

Beograd i Moskva se protive štetnoj praksi „ili si sa nama ili protiv nas“, koja je već dovela do jačanja nepoverenja i nestabilnosti na evropskom kontinentu, ukazuju Lavrov i Dačić.

Pritom, odlučni smo u poštovanju osnovnih principa međunarodnih odnosa, sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija, kao što su suverena jednakost država, nemešanje u njihove unutrašnje poslove, mirno regulisanje sporova, dodali su Dačić i Lavrov.

Dosledno se zalažemo, nastavljaju u tekstu, za prevazilaženje ključnih izazova i pretnji savremenog, sveta, čvrsto se oslanjajući na međunarodno pravo.

Danas su pred nama zadaci daljeg jačanja neiscrpnog potencijala srpsko-ruskog prijateljstva. Ubeđeni smo da postoje svi neophodni preduslovi za ispunjenje svih ovih zadataka, zaključila su dva ministra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari