Jadranka Joksimović: Naravno, podržaćemo Merkel 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Naravno da ćemo podržati CDU i kancelarku Merkel i prisustvom naše delegacije, dogovorićemo sastav delegacije.

Ja sam više puta prisustvovala konvencijama CDU, kao naše sestrinske EPP partije. Prošle godine u Esenu na kongresu CDU kancelarka Merkel me je lično pozdravila kao predstavnika SNS-a i tom prilikom prenela Aleksandru Vučiću iskrene pozdrave, kaže za Danas Jadranka Joksimović, internacionalna sekretarka Srpske napredne stranke i ministarka zadužena za evropske integracije, komentarišući poziv visokog funkcionera Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Dejvida Mekalistera naprednjacima da njihovi predstavnici prisustvuju poslednjoj sednici izborne kampanje u Nemačkoj, kao gosti CDU.

Joksimović za naš list ističe da je Merkel „pokazala dobronamernost i podršku prema našoj zemlji i mi to veoma cenimo“.

– SNS je postala pridružena članica EPP. Lično sam kao međunarodni sekretar godinama sa mojim timom radila na priključenju SNS tome, i smatram to velikim stranačkim uspehom i doprinosom, navodi Jadranka Joksimović.

SNS je, podsetimo, novembra prošle godine primljena kao pridružena članica u Evropsku narodnu partiju (EPP), porodicu stranaka desnog centra gde je CDU, stranka koju predvodi Angela Merkel, jedna od glavnih članica. Istom političkom savezu pripadaju i grčka Nova demokratija, mađarski Fides, Forca Italija… EPP je, takođe, vodeća snaga u Evropskom parlamentu, a potpredsednik EPP je Dejvid Mekalister, šef Spoljnopolitičkog odbora i izvestilac EP za Srbiju, koji je prošle sedmice tokom dvodnevne posete Beogradu razgovarao i sa predstavnicima naprednjaka, a i inače se redovno susreće sa ministarkom Joksimović i predsednikom Srbije i liderom SNS Aleksandrom Vučićem.

Između ostalog, decembra prošle godine Jadranka Joksimović je predvodila SNS na kongresu CDU u Esenu. Kako su saopštili naprednjaci, ona je tom prilikom upoznala Merkel sa reformama koje sprovodi srpska vlada, posebno u oblasti ekonomije, dok je nemačka kancelarka pohvalila napredak i vidljive rezultate Vlade Srbije i (tadašnjeg) premijera Aleksandra Vučića. Pored susreta sa nemačkom kancelarkom, saopšteno je da se Joksimović sastala i sa predsednikom EPP DŽozefom Dolom, predsednikom Odbora za evropske poslove u Bundestagu Ginterom Krihbaumom, kao i sa već pomenutim Dejvidom Mekalisterom. Teme razgovore bile su politička situacija u Srbiji i unapređenje saradnje SNS sa CDU i ostalim strankama iz EPP grupacije.

Lider naprednjaka ne krije da se divi nemačkoj kancelarki, sa kojom se sastao i u martu ove godine, tokom izborne kampanje za predsednika Srbije, u Berlinu. Merkel je tom prilikom istakla da je EU otvorila nova poglavlja sa Srbijom u pristupnim pregovorima i da to „pokazuje da reforme napreduju“. Pored stranke Angele Merkel, podršku Vučiću u više navrata je javno pružio i nemački socijaldemokrata i bivši kancelar Gerhard Šreder, koji je 24. marta govorio na mitingu naprednjaka u Kombank areni, organizovanom u okviru Vučićeve predsedničke kampanje. Deo opozicije zamerio je tada Vučiću što je pozvao Šredera na predizborni skup koji je se podudario na godišnjicu NATO bombardovanja Srbije, budući da je Šreder bio zagovornik tog bombardovanja. Takođe, Šreder je u junu došao u Beograd na proslavu Vučićeve inauguracije u Palati Srbija, u svojstvu ličnog izaslanika nemačke kancelarke.

„Vučiću, Šrederu“

Jedna od parola tokom građanskih protesta, organizovanih nakon minulih predsedničkih izbora u Srbiji, glasila je „Vučiću, Šrederu“. Tih dana u zvaničnoj poseti Beogradu boravio je vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel, koji je kazao na konferenciji za medije sa Vučićem: „Dajte mi taj transparent da ga odnesem Gerhardu – radovao bi se“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari