JAKŠIĆ: Beograd, Kosovska Mitrovica- Jedan od lidera Srba na severu Kosova Marko Jakšić pozdravio je juče odluku generalnog sekretarijata UN o pokretanju istrage o neredima u Kosovskoj Mitrovici 17. marta.
– Ono što je tog dana bilo jeste nešto što prevazilazi nasilje, tog dana se htelo da se ponize kosovski Srbi, da se disciplinuju na dramatičan način i mi pozdravljamo dolazak komisije koja bi utvrdila šta se dešavalo tog i desetak dana koji su prethodili 17. martu, rekao je Jakšić.
Prema njegovim rečima, u interesu je Srba da se utvrdi prava istina. Jakšić je naveo da su Srbi spremni da ponude komisiji UN sve dokaze koje imaju, a među kojima su i dokazi da je na demonstrante Srbe pucano i iz snajpera.
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je u subotu s generalnim sekretarom Ban Ki Munom o Kosovu.
Unmik policija je 17. marta uhapsila Srbe zaposlene u pravosuđu koji su upali u zgradu suda u severnoj Mitrovici. Posle hapšenja su počele demonstracije Srba, a u sukobima sa Kforom i Unmik policijom povređeno je više od 200 osoba. Od posledica ranjavanja preminuo je jedan ukrajinski policajac.