Janjić: Beogradu nisu potrebni ljudi nego slučajevi 1Foto: EPA-EFE/ ĐORĐE SAVIĆ

Vlastima u Srbiji ne trebaju ljudi, nego slučajevi.

Oni će svaki slučaj pokušati da instrumentalizuju, pa tako i ovaj poslednji, hapšenje Srbina kod Jarinja, zbog optužbi za ratni zločin, komentariše za Danas Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, način na koji su ovdašnje vlasti reagovale na hapšenje Gorana Stanišića, pod optužbom da je počinio ratne zločine.

Goranu Stanišiću, koji je u subotu uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, određen je jednomesečni pritvor, a Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da se Stanišić sumnjiči da je tokom rata ubio više desetina civila u opštini Lipljan.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je hapšenjem Stanišića počela hajka na Srbe posle ostavke Ramuša Haradinaja. Dušan Janjić, sagovornik našeg lista, međutim, kaže da izostanak saradnje sa kosovskim vlastima, zapravo obezbeđuje manipulaciju i instrumentalizaciju u političke svrhe svaki slučaj koji je neprijatan za srpsku zajednicu koja živi na Kosovu.

– Srbija ne priznaje ratne zločine još od vremena Slobodana Miloševića i po tom pitanju nema nikakvu komunikaciju ni sa jednom državom regiona, bivše Jugoslavije. Takav slučaj je i u vezi sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom… Dakle, ne postoji nikakva zaštita, istina, ništa u tom smislu. Ono što je zaista opasno je to da ovakvi slučajevi hapšenja Srba i interpretacije koje odmah potom možemo čuti iz Beograda, samo destabilizuju i unose dodatni nemir u zajednicu Srba na Kosovu. Posledice toga biće da Srbi više neće smeti da izađu iz svojih kuća… – zaključuje Dušan Janjić za Danas.

Marko Đurić je hapšenje Stanišića ocenio kao još jedan u nizu primera zastrašivanja Srba radi dovršetka etničkog čišćenja Kosova, a naročito njegovog severa. On je istakao da je „očigledna namera Prištine da se, zbog poziva vođama terorističke OVK za Hag, napravi svojevrsna kontrateža, zarad smirivanja sopstvene javnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari