Janjić: U Briselu će svako ponoviti svoje stavove, a do suštinskih promena neće doći (VIDEO, PODKAST) 1Foto: Screenshot/FB stranica dnevnog lista Danasa

Razgovor između Beograda i Prištine se po svaku cenu mora odvijati u Briselu i to u skladu sa važećom rezolucijom, a do suštinskih promena za sada neće doći, ocenjuje Dušan Janjić, predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose u rubrici „Intervju na mreži“, na Fejsbuk stranici lista Danas, gde je odgovarao na pitanja građana.

„Politička misao u Srbiji je crtala mapu novog Balkana. Autoritarni režimi to donose sa sobom. To je tradicija koja se obnovila 1986. Ujedinjeni na antikomunizmu, i ako su svi bili mladi komunisti, kočili su demokratske reforme i priključenje Evropskoj zajednici. Cilj im je bio da dođu na vlast, ali da pritom ne menjaju ljude“, ocenjuje Dušan Janjić upitan da prokomentariše stanje u regionu i priče o sjedinjenju teritorija u različitim državama koje je izazvao takozvani non-pejper Janeza Janše.

Upitan da prokomentariše sastanak koji je pre nekoliko godina imao sa Ramušom Haradinajem, Janjić odgovara da je ta fotografija ponovo obnovljena, a svojevremeno je bila vodeća na plakatu srpske desnice.

https://danas-podcast-intro.sounder.fm/episode/dijalog-brisel-dusan-janjic

„To je kampanja iz 2016. BIA je direktno odgovorna za to. Njima je ta priča bila potrebna te godine jer im je smetala moja stranka (Aktivna Srbija, sa kojom je Janjić najavljivao predsedničku kandidaturu 2017. pa odustao od trke, prim. urednika). Najveći deo režima, kako prethodnog tako i sadašnjeg, bio je protiv mene i ideja koje sam propagirao. Ja sam smatrao da sa Mišom Vacićem treba razgovarati, a ako oni smatraju da je glavni cilj blaćenje i uništavanje Srba, onda neka to kažu. Suvišno je komentarisati naslov iz medija da sam ja sa Rumušom planirao nečije ubistvo“, kaže Janjić.

Odgovarajući na pitanje građana Dušan Janjić se osvrnuo i na pregovore Beograda i Prištine.

„Vučić bira šta će reći, on je izjavio da putuje u Brisel da se sastane sa zvaničnicima. U međuvremenu se spekulisalo da će bitan deo dogovora biti obavljen u Parizu. Bitna je suština dijaloga, svako će ponoviti svoje stavove, ali me brine to što smatram da se suštinski ništa bitno neće promeniti. On svakako mora da se odvija u Briselu u skladu sa važećom rezolucijom“, kaže Janjić i ističe da je u Briselu potrebno predstaviti Aljbina Kurtija kao novog lidera Kosova (Podsetimo, sledeće sedmice očekuju se odvojene posete Kurtija i Aleksandra Vučića Briselu, a pojedini mediji najavljuju da će se njih dvojica prvi put sresti nakon toga u Parizu, pod pokroviteljstvom francuskom predsednika Emanuela Makrona).

Po Janjićevim rečima, kad je specijalni evropski izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prihvatio promenu principa pregovaranja sa Avdulahom Hotijem, on je još tada pogrešio. Ova godina će biti još jedna u nizu izgubljenih, tvrdi naš sagovornik, ali dodaje da Moskva i Vašington imaju kapacitete i interese da utiču na dijalog.

„Do 2015. Vučić je vodio prihvatljiv dijalog sa regionom. Vučić ne sme da izbegne razgovor sa Draškom Stanivukovićem, novim gradonačelnikom Banjaluke, jer je činjenica da je Miloradu Dodiku vreme prošlo, a nove snage koje dolaze poput Stanivukovića u Banjaluci ili Dritana Abazovića u Crnoj Gori će zameniti garnituru aktuelnih političara“, zaključuje Janjić.

Diskusija Atlantskog saveta: Beograd i Priština nisu neprijatelji

Zapad, uključujući Sjedinjene Države, stalno ponavlja da Srbija treba da prizna Kosovo, ali nikada ne kažu šta bismo dobili da to učinimo. Za postizanje sporazuma sa Prištinom potrebno je da se najpre promeni atmosfera, a ne da jedni na druge gledamo kao na neprijatelje. Beograd i Priština nisu neprijatelji, ali Beograd ne pribegava ucenama, za razliku od Prištine. Atmosfera u Prištini je mnogo gora, kada je reč o nužnosti unapređenja međusobnih odnosa, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jučerašnjoj diskusiji sa predstavnicima američkog Atlantskog saveta, Majom Piščević i Dejmonom Vilsonom, koja je uživo prenošena putem Zum platforme. Govoreći na temu Kosova, on je takođe istakao da je potrebno da „više verujemo jedni drugima, te da omogućimo slobodu kretanja ljudi i roba“.

Vučić je u više navrata ponovio da se zalaže za što bolje odnose sa SAD, uključujući „približavanje“ administraciji novog predsednika Džozefa Bajdena. On je u tom kontekstu naglasio da je „razgovarao sa Bajdenom četiri, ili čak, pet puta“, kao i da je američki predsednik „najbolje pripremljen političar sa kojim sam se sreo“.

– Ljude iz Bajdenove administracije znam bolje nego što sam poznavao saradnike prethodnog predsednika, Donalda Trampa, ali sam svestan da dobri lični odnosi ne olakšavaju situaciju Srbije. Naš položaj nije lak, postoje razlike u stavovima Srbije i SAD u pitanjima poput Kosova, ali spremni smo da iskreno i otvoreno diskutujemo u svemu. Bajden je i ranije uvek bio spreman da sasluša naše stavove, baš kao i Tramp, ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije je u diskusiji izrekao pohvale na račun nedavno postavljenog ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Đurića. „Đurić je jedan od mojih najbližih saradnika i ponosan sam na njegov predan rad… Iskreno, ne znam ni ko je bio ambasador Srbije u SAD pre recimo deset godina“, kazao je Vučić.

Čitav intervju sa Dušanom Janjićem možete da poslušate i na platformi Podcast.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari