Janković: Govoriću o nužnosti 6. oktobra, iako nisam bio tu pre 18 godina 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Momak koji je u zimu 1996. godine u zatvoru proveo 25 dana zbog nošenja lutke Slobodana Miloševića u zatvorskom odelu, tokom demonstracija protiv režima…

… danas, 22 godine kasnije, u ranim četrdesetim godinama, napravio je novu lutku, sa novim likom, u prirodnoj veličini, koju planira da ponese na obeležavanje punoletstva petooktobarskih promena. Lutka će biti napravljena po liku predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, kojeg je, kako lutkodržač najavljuje za Danas, trebalo zajedno sa Ivicom Dačićem, danas predsednikom Socijalističke partije Srbije i značajnim činiocem vlasti, lustrirati odmah nakon revolucije i obaranja diktatora Slobodana Miloševića.

Sagovornik Danasa je Dejan Bulatović, 2000. godine potpredsednik Demohrišćanske stranke, pokojnog Vladana Batića, danas predsednik Zelene ekološke partije – Zeleni, jednom od članica Bloka 381, takozvanog građanskog, antinacionalističkog saveza, koji, kao opcija, stoji naspram drugog opozicionog saveza zasnovanog na nacionalističkijem diskursu – Savez za Srbiju. Dejan Bulatović je ispred građanskog bloka preuzeo inicijativu da predvodi i organizuje obeležavanje tog najznačajnijeg datuma u novijoj istoriji Srbije – petooktobarske promene, ili dan revolucije i obaranja režima Miloševića.

Kako kaže za naš list, ceo Blok 381, među kojima je i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića, koji stoji na čelu organizacije, kao i Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija, odazvaće se njegovom pozivu i učestvovati u obeležavanju 5. oktobra.

– Naravno, staćemo uz Bulatovića na taj dan jer je 5. oktobar pobeda slobode i dokaz da se diktatura može srušiti, a Bulatović je jedan od onih sa glavne petooktobarske pozornice koji ideju slobode nije prodao ili izneverio – kaže za Danas Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana.

Dodaje da je „danas jasno i da sama smena diktature nije dovoljna da osigura održivost demokratije, ako zemlja posle oslobođenja ne zauzme jasan politički kurs i ako se nova vlast ne odrekne glavnih sluga i metoda svojih prethodnika“.

– Zbog toga ću ja, koji nisam bio na pozornici pre 18 godina, ako sada budem imao šansu, govoriti o nužnosti da se ovaj put desi i 6. oktobar, da Srbija hrabro i odlučno krene put modernizacije i Zapada, i da se sprovede lustracija onih koji danas gaze prava i slobode ljudi, kako ne bi ponovili ključne greške svojih prethodnika – zaključuje Saša Janković.

Dejan Bulatović za naš list dalje navodi da je u poslednja dva do tri dana razgovarao sa svima iz opozicije.

– Razgovarao sam i sa predstavnicima Saveza za Srbiju i izvesno znam da će neke članice te koalicije doći tog dana ispred Skupštine Srbije, dok neke druge neće… Oni će to, kako su mi rekli, izneti na sastancima Saveza i doneti odluku u ime cele organizacije. Ali, i ako ta odluka bude negativna, jer tamo postoje ljudi i stranke kojima 5. oktobar nije vrednost, pouzdano znam da nekim ipak jeste i da će se pojaviti na obeležavanju koje organizujem – kaže Bulatović za Danas.

Najavljuje, takođe, da će početkom sledeće nedelje razgovarati i sa predstavnicima iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd kao i drugim značajnijim pokretima širom Srbije da budu deo tog događaja.

– Želim da se svi okupimo zbog simbolike obaranja režima Miloševića, kako bismo potvrdili saglasnost za obaranje režima Aleksandra Vučića, ali isto tako da ne ponovimo grešku koju smo te 2000. godine učinili, a to je da nismo znali i nismo uspostavili konsenzus o tome šta ćemo dalje – dan posle. Zato je važan građanski blok, zato je važno da nam se ne ponovi da mnogi od onih koji su rušili Miloševića ne nastavljaju tu pogubnu politiku. Da nemamo nove Koštunice, da nam se ne dogodi da većina, kao što je tada bio slučaj, stane na stranu politike za čije obaranje su se borili – ističe Dejan Bulatović.

Na pitanje zbog čega obeležavanje 5. oktobra nije zajednička stvar Bloka 381, na čijem je čelu Saša Janković, Dejan Bulatović kaže da ga je iskustvo dovoljno kvalifikovalo da bude predvodnik tog događaja.

– Nema više nigde nikoga iz tog vremena. Zoran Đinđić je ubijen, a ostali su uglavnom izdali ideju. Promenio se Velja Ilić, promenio se Nebojša Čović, Čedomir Jovanović… Koštunica je uništio ideju 5. oktobra… Dakle, odlučio sam da preuzmem inicijativu – zaključuje Bulatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari