"Janković i Jeremić da se dogovore" 1Foto: Twitter / @LDP

Nemam pravo da tražim, ali molim Sašu Jankovića i Vuka Jeremića da porazgovaraju i dogovore se da građanska opozicija na predsedničke izbore izađe sa jednim kandidatom.

To je izjavio danas predsednik LDP Čedomir Jovanović, dodajući da je uveren da je moguće da jedan od njih dvojice odustane od kandidature. Ako vladajuća koalicija insistira na jednom kandidatu, onda to moramo i mi, a LDP će podržati zajedničkog kandidata građanske demokratske opozije, rekao je Jovanović na konferenciji za medije.

Jovanović smatra da je mnogo važnije od pobede na predsedničkim izborima prikupljanje maksimalnog broja glasova za alternativu koja bi se pojavila posle izbora, da bi se uspostavila ravnoteža.

Molim ih da se dogovore, ako to mogu Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, ako vladajuća koalicija ulazi u izbore sa podrškom od 70 odsto, onda to moramo i mi, rekao je Jovanović i poručio da nudi bezuslovnu podršku jednom kandidatu opozicije. Ako se Dačić, Ljajić i Pastor povlače radi zajedničkog kandidata vladajuće koalicije, molim Jankovića i Jeremića da se dogovore. Bojim se da ćemo izgubiti veliku šansu ako jedan dobije između 12 i 14 odsto, a drugi između šest i osam. Potrebno nam je 20 odsto i drugi krug, da se borimo za drugačiju politiku, ocenio je on.

Jovanović je rekao da ne želi da se izjašnjava pojedinačno za Sašu Jankovića ili Vuka Jeremića, već za jednog kandidata, a ukoliko to ne bude bilo moguće, onda će LDP „sesti i razgovarati unutar sebe“. Jovanović ističe i da je kandidatura Tomislava Nikolića za LDP neprihvatljiva, jer će u drugom mandatu biti prepreka za ostvarivanje vitalnih interesa zemlje, odnosno određivanja jasnog stava Srbije prema Kosovu, Bosni i Hercegovini, EU i Rusiji.

Sa Vučićem, ne mogu da stavim ruku u vatru, ali verujem da je moguće da se ti procesi pomere u pozitivnom smeru, rekao je Jovanović. Jovanović je objasnio da je bila njegova odluka da pristupi poslaničkom klubu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) jer ne bi mogao da bude „nemi posmatrač“ trenutka u kojem u Skupštini Srbije nestaje stranka koja deli vrednosti sa LDP.

Treba da nestaju ekstremisti, a ne LSV, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari